Belföld

Reagált az ügyészség Magyar Péter állításaira

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 16:32

Az ügyészség „képtelen állításnak tartja”, hogy a Schadl-Völner ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg.

Tanúként hallgatta meg Magyar Pétert a Fővárosi Nyomozó Ügyészség, az ügy korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette miatt indult – közölte az ügyészség, amely mint írta, „a hiteles tájékoztatás érdekében” adott ki közleményt. 

Ebben egyebek mellett az áll: 

  1. Magyar Péter korábban a médiában jelezte, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról van tudomása. E tárgyban több magánszemély tett feljelentést, amelynek nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség szervezeti egysége, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el. Ebben az eljárásban tanúként hallgatták meg Magyar Pétert, aki megjelent és vallomást tett.
  2. Vallomásában Magyar Péter a Völner-Schadl ügyről közölt állításokat, amelyeket bizonyítékokkal nem tudott alátámasztani. Mivel Magyar Péter azt állította, hogy nem tudta, milyen ügyben idézték, de rendelkezik bizonyítékokkal, erre tekintettel az ügyészség egy későbbi időpontra újra megidézte őt tanúként, és azt kérték tőle, hogy akkor már a bizonyítékokat is hozza magával. „Ezek birtokában lehet majd értékelni a dr. Magyar Péter által elmondottakat” – írta az ügyészség.
  3. Az ügyészség „képtelen állításnak tartja”, hogy a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg. „Az eljárásban minden olyan személy vádlottként szerepel, akivel szemben vádemelésre alkalmas módon bizonyítani lehetett bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség az iratok kezelése során minden tekintetben a törvényeknek (…) megfelelően járt el” – írták.
  4. „Az ügyészség Magyar Péter azon – a vallomásában általa is hipotetikusnak nevezett – állítását ugyancsak visszautasítja, amely szerint bármelyik ügyész figyelmeztetett volna bárkit az eljárásról. A nyomozás elrendelését megelőző előkészítő eljárást nem az ügyészség, hanem más hatóság végezte. Olyan állami szervet vagy személyt pedig, aki maga vagy a felügyelete alá tartozó szervezeten keresztül az előkészítő eljárás lefolytatásában részt vett, értelmetlen lett volna figyelmeztetni az eljárás tényéről, ez az állítás logikailag sem állja meg a helyét”.

Magyar Péter a meghallgatás után három fő állítást fogalmazott meg:

  • Schadl György Rogán Antal propagandaminiszter embere volt.
  • A kormánynak már fél évvel a nyomozás lezárulta előtt, és Schadl György őrizetbe vétele előtt tudomása volt arról, hogy büntetőeljárás folyik. A megfigyelésekről is tudott a kabinet, amely állítása szerint a titkos akciókról szóló információkat Völner Pál volt államtitkár tudomására hozta. Magyar Péter azt nem tudta megmondani, hogy pontosan ki tájékoztatott erről és kit.
  • Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre és manipulálták az ügyészségi iratokat. Ez Magyar Péter szerint annyit jelent, hogy „vagy kivettek belőle dolgokat, vagy kihúztak belőle dolgokat, vagy megmásítottak benne dolgokat”.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#magyar péter#schadl györgy#völner pál#korrupció#ügyészség#központi nyomozó főügyészség

Címlapról ajánljuk