Belföld

Die Zeit: Orbánt felkészületlenül érte az influenszerek támadása

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 13:09

A német lap szerint Magyarországon nem olyan erős a civil társadalom, hogy jelentős fenyegetést nyújtson az Orbán-kormány hatalmára. Ezen pedig a kegyelmi botrány sem változtatott.

Meglepetésként érte Orbán Viktort, hogy több tízezren tiltakoztak kormánya ellen az influenszerek által szervezett tüntetésen, írja a Die Zeit hamburgi lap, amelyet a hvg360 szemlézett. A szerző szerint viszont nem lesz ennek olyan drámai következménye, mint a lengyel kormányváltást előidéző botrányoknak, mivel

  1. a civil társadalom Magyarországon nem elég erős,
  2. a tartalomgyártóknak nincsenek politikai ambícióik,
  3. az ellenzéki pártok pedig mintha ott se lettek volna: nem sikerült becsatornázniuk magukhoz az elégedetlenséget.

Ulrich Ladurner külpolitikai szerkesztő szerint Orbán valamit alaposan elrontott. Nem azért, mert a hatalmas tüntetés megtörténhetett a Hősök terén, hanem azért, mert a Fidesz ideológiájának egyik alappillérét támadták hevesen: az LMBTQ-közösség megbélyegzését.

Emellett az internet világából érkezett a támadás, amelyre nem készült fel Orbán. Azonban – mivel nincs politikai babérokra törő az influenszerek között – emiatt nem kell hosszú távon aggódnia. A Hősök terén valóban óriási energiát lehetett érezni, ám pártból sincs olyan, amely ezt képes lenne felhasználni, tábort szélesíteni vele. Azt írja:

Az illiberális demokrácia egyre inkább egy feudális államhoz hasonlít. A lényeg, hogy függőségi viszonyokat kell teremteni, ahol minden a herceg-miniszterelnökön múlik. A tüntetések pedig lehet, hogy arra fogják ösztökélni őt, hogy keményebb kézzel kormányozzon.

Osváth Zsolt, Azahriah és társai a megmozdulást Odakinn most szörnyek járnak címmel hirdették meg, és ahhoz több mint száz közéleti ember, színész, zenész csatlakozott. Az RTL Híradó riportját alább lehet megnézni:


A tüntetés után a kormánypárti sajtó egy tiktokos pletyka alapján megpróbált karaktergyilkosságot végrehajtani a szervező Osváthtal szemben – ám a Pesti Srácok már el is tüntette az erről szóló cikket, és beismerte, hogy hazudott az influenszerről.


Nyitókép: Balint Szentgallay / NurPhoto via Getty Images

#Belföld#orbán viktor#ellenállás#tüntetés#akadály#civil#influenszer#lengyelország

Címlapról ajánljuk