Belföld

Lakást ad a terézvárosi önkormányzat a bicskei áldozatoknak

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 15:03

Soproni Tamás polgármester szerint a gyermekotthonból kikerülő fiatalokat senki nem készítette fel az önálló életre.

A VI. kerületi önkormányzat két lakást biztosít a bicskei gyermekbántalmazás áldozatainak – közölte Soproni Tamás. A momentumos polgármester rendkívüli képviselőtestületi ülést hívott össze, ahol egyhangú döntés született arról, hogy mielőbb segítséghez jussanak a fiatalok, és az Utcáról Lakásba Egyesülettel (ULE) együttműködve egy mentorálási programba is bekerüljenek.

Ezeket a fiatalokat a gyermekvédelmi rendszer sorsára hagyta már a gyermekotthonban. Miután kikerültek az otthonból, sorsukra hagyta őket a szociális ellátórendszer is. Senki nem készítette fel őket az önálló életre, emiatt szinte azonnal nehéz körülmények közé kerülnek vagy az utcán élnek

– írta a Facebookon Soproni. Kitért arra is, hogy az ULE nemrég modellprogramot indított volt állami gondozottak részére, ennek keretében gondoskodnak a lakhatásukról, szociális és mentális támogatást is nyújtanak a fiatalok számára.

A polgármester szerint a gyermekvédelmi rendszer gyengeségei a bicskei gyermekotthonban történt pedofilbotrány miatt kerültek reflektorfénybe, de a bántalmazáson, erőszakon kívül számos más rendszerszintű probléma is van.


A napokban a Házon kívülben rejtett kamerás felvételt mutattunk be arról, hogy a bicskei gyermekotthon államfői kegyelemben részesített korábbi igazgatóhelyettese az otthon egyik volt lakóját környékezte meg azért, hogy hamis vallomásra bírja.


Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#terézváros#Soproni Tamás#lakás#bicskei gyermekotthon

Címlapról ajánljuk