Belföld

Ezért akarhatott hamis vallomást kicsikarni K. Endre a bicskei áldozatból

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 18:35

K. Endre már kegyelmet kapott Novák Katalintól, ezen nem változtat az elnök lemondása. De akkor miért akart hamis videót szerezni ártatlanságáról az egyik Bicskén molesztált áldozattól? 

A Házon kívül mutatta be vasárnap azokat a rejtett kamerával készült felvételeket, amelyek alapján a bicskei gyerekotthon pedofil vezetőjének bűntársa, K. Endre hamis vallomásra akarta rávenni az egyik molesztált áldozatot.

K. Endrének Novák Katalin még köztársasági elnökként kegyelmet adott, így nem világos, hogy miért akart egy ilyen – hamis – vallomásról felvételt szerezni a férfi. A Telexnek nyilatkozó több ügyvéd szerint elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy K. Endre egy úgynevezett perújítási eljáráshoz akart bizonyítékot gyűjteni. Fazekas Tamás, a Helsinki Bizottság ügyvédje szerint 

a felvétel alkalmas lehetett volna arra, hogy a bíróság új bizonyítékként értékelje azt, és elrendelje a perújítást. 

Egy ilyen eljárásban a szükséges mértékben tárgyalja újra az ügyet a bíróság. K. Endre esetében az elsőfokú bíróság feladata lett volna megvizsgálni, hogy a felvétel valóban új bizonyítéknak számít, és olyan, ami befolyásolhatja a bűnösséget. Az is előfordulhat, hogy a beadott bizonyíték valóban újnak számít, de azt mondja a bíróság, hogy érdemben nem változtatna a korábbi ítéleten, ezért elutasítja a perújítást. Hiába a sikeres perújítás, előfordulhat, hogy a bíróság az új bizonyíték fényében is ugyanarra a következtetésre jut.

Az is kérdés, hogy bűncselekményt követett-e el K. Endre azzal, hogy korábbi vallomásának megváltoztatásáról győzködte a fiút. Az áldozatok egykori ügyvédje, Gál András hétfőn arról beszélt a Híradónak, hogy a perújrafelvételnek nem lenne sok értelme. „Egyetlen egy tanúnak a másmilyen vallomása miatt nem hiszem, hogy egy perújításban felülmérlegelné a bíróság a korábbi ítéletet” – fogalmazott.


Fazekas Tamás szerint természetesen ki kell vizsgálni, hogy a vasárnap rejtett kamerás videón bemutatott esetben történt-e zsarolás, kényszerítés vagy más bűncselekmény. A Házon kívülben megjelent felvételek alapján hamis tanúzásra felhívás előkészületéről lehet szó, ami nem büntetendő ennél a tényállásnál. 

Fazekas Tamás úgy látja: K. Endre akkor követett volna el bűncselekményt, ha a videót felhasználta volna a perújítási indítványhoz,

mivel akkor egy új eljárás indul, vagy egy már más miatt megindult eljárásban nyújtotta volna be bizonyítékként.

A fentieken túl elképzelhető, hogy K. Endre a közvéleményt akarta meggyőzni ártatlanságáról. Erre korábban is tett kísérletet, Facebook-oldalt indított, ahol a keresztényi irgalmat és a gyermekvédelmet kérte számon, valamint arról írt, hogy hazugságokat terjesztenek róla és azon gondolkodik, hogy visszaköltözik Erdélybe. Ezt kedden Gajdics Ottó jó ötletnek nevezte.

Nyitókép: RTL

#Belföld#k.endre#kegyelmi ügy#kegyelmi botrány#perújítás

Címlapról ajánljuk