Belföld

Kegyelmi botrány: több mint két éve nem állt ilyen rosszul a Fidesz

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 6:55

A K. Endrének adott elnöki kegyelem a Fidesz-szavazók többségét is felháborította, több százezer szavazót vesztett a párt.

A magyarok 80 százalékát felháborította, hogy kegyelmet kapott a pedofilsegítő K. Endre – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készült reprezentatív felméréséből. Az eset még a Fidesz táborában is nagy vihart kavart, a kormánypárti szavazók 62 százaléka tartja felháborítónak a kegyelmet.

Novák Katalin lemondását a magyarok 76 százaléka helyeselte, és még a kormánypártok szavazóinak 64 százaléka is egyetért a döntéssel. A botrányt azonban ezzel nem a magyarok 63 százaléka nem tekinti lezártnak, és úgy gondolják, szükséges lenne további felelősöket megnevezni, és még a fideszesek 40 százaléka is így nyilatkozott – írta a Népszava.

A Fidesz szavazókat vesztett

Publicus egy másik, még február közepén végzett kutatásában arra jutott, hogy 150-225 ezer választó elvesztését jelenti a Fidesz számára a kegyelmi botrány – írta a Népszava.

Ennél magasabb számot mért most a Republikon Intézet, amelynek közvélemény-kutatása szerint egy hónap alatt több mint 325 ezer választó hagyta ott a kormánypártot a kegyelmi botrány után – írta a Telex

Ugyanakkor az ellenzék nem tudott ebből a válságból sem profitálni, egyedül a Momentum erősödött minimálisan.

Januárban még 43 százalékra mérte a Republikon Intézet a Fidesz-KDNP támogatottságát, a kegyelmi botrány kitörése után pár héttel már csak a pártválasztók 37 százaléka mondta azt, hogy a Fidesz-KDNP-re szavazna egy most vasárnapi választáson. Ez több mint kétéves negatív csúcsot jelent – írta a Telex.

Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a magyarországi és felvidéki lelkészek találkozóján, a református egyházban 2024-re meghirdetett élő ige évének megnyitóján a Groupama Arénában 2024. január 27-én. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

#Belföld#k. endre#kegyelmi botrány#novák katalin#fidesz#szavazók#felmérés#közvélemény-kutatás#republikon intézet#publicus

Címlapról ajánljuk