Belföld

21 fát ültetne el az V. kerületi önkormányzat, a telepítési program 450 millió forintba is kerülhet

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 9:15

Budapest belvárosában, az Egyetem téren és környékén ültetne el 21 fát az V. kerületi önkormányzat, a telepítési program becsült összköltsége 444,5 millió forint – derült ki az rtl.hu által megismert bizottsági előterjesztésből. Információink szerint a növények közül 3 lenne nagyméretű, a cél pedig az, hogy a nyáron túlmelegedő tér hűvösebb klímájú legyen. Az ellenzék szerint olcsóbban kellene zöldíteni a belvárost, az önkormányzat viszont azt emelte ki, hogy a költségekben egyéb fejlesztések is megjelennek, nemcsak a faültetés.  

Becslések szerint akár bruttó 444,5 millió forintot költhet az Egyetem téren és környékén 21 fa elültetésére, valamint a kapcsolódó munkákra Belváros-Lipótváros fideszes vezetésű önkormányzata – derült ki az erről szóló bizottsági előterjesztésből. A dokumentum szerint a fejlesztést a Penta Kft. is elvégezheti, a kerület ugyanis korábban ezzel a céggel kötött keretmegállapodást a belvárosban megvalósuló beruházásokra. A pontos költségekről az írásbeli konzultációs közbeszerzési eljárás során dönthetnek.

A tender alapján a következő főbb feladatokat kell elvégeznie a kivitelezőnek:

  • a szükséges közműkiváltási munkálatok elvégzése, csatornaösszefolyók áthelyezése,
  • fák ültetése,
  • egyedi öntözőrendszer kiépítése (automata locsolóhálózattal, talajnedvesség érzékelőkkel)
  • ivókút kiépítése,
  • természetes kőanyagú burkolatok visszaépítése,
  • úttartozékok megújítása (pollerek)

A beruházásra az indoklás szerint azért van szükség, mert az Egyetem tér nyaranta túlmelegszik, ezért az a cél, hogy a lehető legnagyobb zöldfelületet alakítsák ki, elsősorban faültetéssel. A 21 fa közül 3 lenne nagyméretű, az önkormányzat közlése szerint a „korosabb fák elültetéskori magassága akár a 8-10 métert is meghaladhatja”.

Kétféle telepítési módszert alkalmaznak majd:

  • a Stockholmi Faültetési Rendszert (SFR), ahol több fa összefüggő alépítményének kialakítása lehetséges
  • és gyökércella rendszert, ahol a közművek nem teszik lehetővé a szerkezeti talaj beépítését.

Korábban már alkalmazták a stockholmi technológiát több esetben is, a Szomory Dezső téren például három „extra méretű” fát telepítettek ezzel a módszerrel. Annak a beruházásnak az összköltsége a kapcsolódó munkákkal együtt 100 millió forint volt.

Mint megírtuk, ez az igen drága stockholmi eljárás – a hagyományos ültetés költségének akár öt-hatszorosa is lehet az ára – a Főkert ajánlása szerint általában akkor éri meg, ha egész fasorokat telepítenek. A módszer előnye ugyanakkor, hogy a fák egészségesebbek lehetnek, és akár két-háromszor hosszabb ideig élhetnek, mint a hagyományos módon ültetett növények.

Az Egyetem téren a korábban elültetett és megmaradó fáknál is alkalmazzák majd a módszert: ezek a növények kiegészítő stockholmi ültetőközeget kapnak majd. A mintegy 3240 négyzetmétert érintő kivitelezés várhatóan 2024 második félévében kezdődik majd, a munkákat pedig 2025-ben fejezhetik be.

A helyi ellenzék szerint ugyanakkor a csaknem 450 millió forintos becsült kiadás rendkívül soknak számít a 21 fa elültetésével járó beruházásért. Kovács Alex Gábor, az ellenzéki Tiéd a Belváros-frakció vezetője szerint ismét egy olyan beruházás veszi kezdetét, amelybe a lakókat nem vonták be, a véleményüket nem kérték ki. 

„Másfél évtizede sincs annak, hogy uniós támogatással megújult az Egyetem tér és a környéke. A közterületi fejlesztéseket 20-25 éves távlatban kellene tervezni, a fideszes kerületvezetés viszont napi ötletelések mentén dönt ezekről. Fontosabb lenne ezt a pénzt a meglévő fák és fasorok állapotjavítására költeni, vagy akár átvenni a fővárostól a kerület közigazgatási területén lévő fák kezelését" – fogalmazott a polgármester-jelöltként is induló politikus. Hozzátette: „A Fidesz regnálása alatt kivágott famennyiséget még mindig nem sikerült teljesen visszapótolni, gondoljunk a Kossuth téren, a József nádor téren, vagy a Semmelweis utcában kivágott fákra”.

Az V. kerületi önkormányzat a becsült kiadásokkal kapcsolatban azt közölte: „Fontos hangsúlyozni, hogy a költségvetésben beállított 450 millió forint összeg nem azonos a beruházás jövőbeni bekerülési költségével. Azt, hogy a beruházás bekerülési költsége mekkora lesz, az fogja majd meghatározni, hogy a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a kivitelezést a nyertes ajánlattevő mennyiért végzi el. Másodszor azt is fontos hangsúlyozni, hogy a teljes beruházási költség közel sem azonos a fák telepítésének költségével. A beruházás műszaki tartalma a fák telepítésén kívül nagyon sok más elemet is tartalmaz. (…) A fák ültetési költsége éppen ezért a beruházási költségeknek csak egy töredékét jelentik, amelyen belül magának a fának a költsége szintén csak egy töredékrész.” A kerület válaszában kiemelte azt is, hogy évek óta minden közterület-fejlesztésnél növelik a zöldfelületek arányát. 

Az Egyetem téren egyébként hamarosan másik átalakítás is lesz, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának épülete ugyanis a 24.hu cikke szerint várhatóan kupolát kap majd. Megkérdeztük ezért az önkormányzattól, hogy akkor ismét fel kell-e bontani a tér burkolatát, de a kerület tájékoztatása szerint erre nem lesz szükség, és az elültetett fák sem sérülnek majd. „Belváros Önkormányzata hosszú ideje a közműszolgáltatókkal, más köz- és magánberuházókkal összehangolt módon tervezi meg a beruházásait. Jelen esetben is így van. A jogi kar épületét érintő beruházás bonyolítójával a szükséges egyeztetések folyamatban vannak” – írták.

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Belföld#egyetem tér#faültetés#v. kerület#önkormányzat#Belváros-Lipótváros#szentgyörgyvölgyi péter#tiéd a belváros#kovács alex gábor#ma

Címlapról ajánljuk