Belföld

Navracsics Tibor szerint halálos csapás a balatoni fiatalokra, hogy a budapesti öreg gazdagok felvásárolják a házakat

rtl.hurtl.hu

2024. március 10. 10:50

A miniszter a gazdag öreg fővárosiakat okolja és nem szeretné, ha magyar Florida lenne a Balatonból.

A Balaton komoly demográfiai válságban van – egyebek közt erről beszélt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Biztonságban a Balatonon című siófoki konferencián, írja a hirbalaton.hu.

Navracsics elmondta, a jövőben a közigazgatási határok helyett a funkcionálisan összetartozó térségekre szeretnék helyezni a hangsúlyt, a Balaton-régió pedig  azért is érdemel kitüntetett figyelmet, mert a legnagyobb egybefüggő elöregedő térsége Magyarországnak.

A belföldi vándorlás, amit a koronavírus járvány fokozott, és az online munkavégzés előretörése nagy népességgyarapodást hozott az üdülőrégióban, ez azonban nem fiatalította a lakosságát – magyarázta. Ennek oka a magas ingatlanárakban keresendő, „ami a fiatalokra mért halálos csapás” – idézi a portál a minisztert.

Navracsics kifejtette, mindez azt jelenti, hogy a budapesti öreg gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat, a Balaton menti településeken lakó fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni, következésképpen elköltöznek onnan. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelenség ma már nemcsak a tópartot érinti, hanem a háttértelepüléseket is – tette hozzá.

A hirbalaton.hu beszámolója szerint a miniszter beszélt arról is, hogy meg kell még vitatni, megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy arra kell berendezkedni, hogy egyfajta magyar Floridaként, a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső- és felsőközéposztály nyaraló és pihenőhelye legyen, ahova néha leugranak vagy visszavonulnak.

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

#Belföld#navracsics tibor#balaton#budapest#ingatlanpiac#elöregedés

Címlapról ajánljuk