Belföld

Visszalépett a Gábor Dénes Egyetem a Tamási Áron iskola átvételétől

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 8. 15:34

Miután az önkormányzat nem ment bele, hogy a Tamási Áron iskola fenntartót váltson, pénteken a Gábor Dénes Egyetem bejelentette, hogy a „valótlan információk és spekulációk” miatt elállnak a XII. kerületi iskola átvételétől.

Pénteken közzétett nyílt levelében jelentette be a Gábor Dénes Egyetem, hogy visszalépnek a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium átvételétől.

Mint arról az RTL Híradó is beszámolt, az alapítványi Gábor Dénes Egyetem bejelentkezett a Belügyminisztériumnál azzal, hogy átvenné az államtól a Tamási Áron iskolát, aminek következtében a hegyvidéki alap- és középfokú oktatási intézmény 2025-től fizetőssé válna.

A Tamási az elmúlt években számos átalakításon esett át. Önkormányzati és uniós támogatásokból egyebek mellett új épületszárnyakat és tornatermet is kapott. A szülőket pár napja értesítették arról, hogy az intézményt az állami fenntartó Közép-budai Tankerületi Központtól ősztől az alapítványi működésű Gábor Dénes Egyetem venné át. Az újonnan felvett diákoknak 2025-től már havonta 100-150 ezer forintos tandíjat is fizetniük kellene.


A Belügyminisztériumhoz összesen 60 fenntartóváltási kérelem érkezett mostanáig, a körzeti iskolák fizetős magániskolákká alakítása ellen a Pedagógusok Demokratius Szakszervezete is tiltakozik.

A hét elején a XII. kerületi önkormányzat bejelentette, hogy nem támogatja a Tamási Áron iskola fenntartóváltását. A Hegyvidéki Önkormányzat és a kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetői kedden egyeztettek az ügyben, és arra jutottak, hogy a német nemzetiségi tanulóktól, a hegyvidéki családoktól a jövőben sem szedhető tandíj, és az iskola ingatlana önkormányzati tulajdon és az is marad.

A Gábor Dénes Egyetem pénteki nyílt levelében azt írta, hogy

az elmúlt egy hétben a valós tényektől és szándékoktól jelentősen eltorzított, számos esetben valótlan információk és spekulációk jelentek meg a közösségi médiában, sajtóban és sajnos már a Tamásiban is.

A közlemény szerint mivel az iskola átvételével kapcsolatban „szakmai szintről tisztán politikai színtérre helyeződött a közbeszéd” és „értékrendünk középpontjában a diákok érdekei állnak”, úgy döntöttek, hogy

a Gábor Dénes Egyetem visszalép a fenntartói jog átvételének szándékától.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#hegyvidék#XII. kerület#tamási áron általános iskola és gimnázium#gábor dénes egyetem

Címlapról ajánljuk