Belföld

Az ország egyik legjobb gimnáziumát vinnék el Köves Slomóék

rtl.hurtl.hu

2024. március 7. 15:35

Derült égből villámcsapásként érte a levél a szülőket, hogy a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumot átvenné a Milton Friedman Egyetem.

Szerdán este emailben értesítették a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumba járó diákok szüleit, hogy a középiskola fenntartói jogát átvenné a Köves Slomó vezette kormányközeli zsidó szervezet, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség által fenntartott Milton Friedman Egyetem – írja a 24.hu.

A szülőket ezen kívül arról tájékoztatták, hogy a jövő héten lesz egy tájékoztató, és március 24-ig kell az iskolának – ami az ország egyik legjobb gimnáziuma –, valamint a szülőknek véleményezniük a fenntartóváltást. Az iskola egyik vezetője – aki név nélkül nyilatkozott a lapnak – azt mondta, nekik is friss, hogy át akarják venni a gimnáziumot. Mindössze annyit tudnak, hogy határidőre beadták a kérelmüket az iskola fenntartójához, az Észak-budai Tankerületi Központhoz.

Bakonyi László, a Milton Friedman Egyetem hivatalvezetője a 24.hu érdeklődésére többek között azt írta, a törvényes határidőig kezdeményezték a békásmegyerZipernowsky Károly Általános Iskola és a Veres Péter Gimnázium fenntartói jogának átvételét az Észak-budapesti Tankerületi Központnál. A fő ok, hogy az egyetemen tavaly elindult a tanítóképzés, amit később követne a tanárképzés, illetve más pedagógus szakmák képzése, ebben partner az általános iskola, illetve lehet majd a gimnázium.

Bakonyi László leszögezte: a két iskola „tevékenységét közfeladat-ellátási szerződés keretében változatlan módon folytatná, tandíj bevezetését nem tervezzük, az oktatás színvonalának fenntartása, illetve további emelése elsődleges érdekünk és célunk. A gimnázium elhelyezési problémáinak rövid távú megoldása, hosszabb távon pedig az intézmény infrastrukturális továbbfejlesztése is a fenntartó feladatai között szerepel”.

Kiss László, a III. kerület polgármestere közleményében úgy reagált, hogy az önkormányzat álláspontja szerint a fenntartóváltás kizárólag a szülői közösség, a diákönkormányzatok és a pedagógus közösség egyöntetű támogatásával lehetséges. Ezért nem támogatnak semmilyen olyan átszervezést, ami nem élvezi a teljes közösség támogatását.

Ha az egyház át akar venni egy állami iskolát, ahhoz meg kell szereznie a szülők többségének a hozzájárulását. Ha egyetem vagy valamilyen alapítvány az átvevő, akkor ilyen korlát sincsen: a szülők legfeljebb csak véleményezhetik a folyamatot, de az oktatásért felelős miniszternek ezt nem kell figyelembe vennie a döntésénél – ezt már Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke mondta, aki szerint aggasztó az iskolák átvételének a folyamata. Úgy fogalmazott, semmi garancia nincs arra, hogy az új fenntartó ne vezessen be tandíjat a későbbiekben, ha megszerzi az iskolát.

Az utóbbi időben egyre többen igényelnek iskolát, a HVG szerint február végéig összesen hatvan ilyen kérelem érkezett a fenntartókhoz.

#Belföld#veres péter gimnázium#iii. kerület#milton friedman egyetem#fenntartó#váltás#kiss lászló#köves slomó

Címlapról ajánljuk