Belföld

Vsquare: kiabált Orbánnal a cseh és a lengyel kormányfő

rtl.hurtl.hu

2024. március 7. 20:05

Orbán Viktor oroszbarát politikáját kérte számon Donald Tusk és Petr Fiala a V4-csúcson Prágában.

Meglehetősen feszült hangnemben zajlott le a február 27-én tartott V4 csúcstalálkozó Prágában – írja a Vsquare hírlevele. Olyannyira, hogy Donald Tusk lengyel és Petr Fiala cseh miniszterelnök kiabált Orbán Viktorral.

A téma Orbán Oroszországgal kapcsolatos politikája volt. A Vsquare szerint a kormányfők őszinte, nyílt beszélgetést akartak, ezért még a stábjukat sem engedték be a terembe, csak négyen beszélgettek. Ez annyira jól sikerült, hogy egy órával tovább tartott, mint tervezték. A szlovák miniszterelnök, Robert Fico csendben hallgatta, ahogy két kollégája emelt hangon beszélt és nem védte meg Orbánt, holott kifelé ő is gyakran oroszbarát hangnemet üt meg.

Orbán az MTI szerint a találkozó után azt mondta, „engem a mai találkozó arról győzött meg, hogy Visegrád él, Visegrád fontos. Különbségeinket kellő tisztelettel tudomásul tudjuk venni, még ha vitatjuk is egymás álláspontját. A közös ügyekben pedig tovább erősítjük az együttműködést. Magyarország erre készen áll”.

A kormányfő azt is mondta, „intellektuálisan izgalmas tanácskozáson” megmutatkozott, mi az, amiben egyetértenek a felek és mi az, amiben eltérőek a vélemények. „Egyetértés volt abban, hogy Oroszország támadása Ukrajna ellen a nemzetközi jog durva megsértése volt és abban is egyetértünk, hogy Ukrajnának segítségre van szüksége. És segíteni is kell Ukrajnának, ez a helyes magatartás” – tette hozzá a miniszterelnök.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#visegrádi négyek#v4#orbán viktor#petr fiala#robert fico#donald tusk#prága#tárgyalás#kiabálás

Címlapról ajánljuk