Belföld

Republikon: hat százalékot zuhant a Fidesz támogatottsága

rtl.hurtl.hu

2024. március 6. 11:23

A Republikon Intézet kutatása szerint a biztos szavazók körében hat százalékot zuhant a Fidesz támogatottsága – ismertette Horn Gábor.

A fideszes rendszer erkölcstelensége, morális hiátusa mutatkozott meg abban, hogy Novák Katalin megkegyelmezett a pedofilbűnsegédnek, Kónya Endrének – mondta Horn Gábor a Népszavának adott interjújában.

A Republikon Intézet alapítója az interjúban ismertette a legutóbbi, még nem publikált közvélemény-kutatásuk eredményét. A felmérés szerint a biztos szavazók körében hat százalékpontot zuhant a Fidesz támogatottsága, ami értékelése szerint azt mutatja, hogy a kegyelmi ügy a kormánypártok meghatározó szavazóbázisát is érintette. Szerinte a belpolitikai helyzet most jóval kiegyenlítettebb, mint korábban, azonban megjegyezte: 

a Fidesz nem vesztette el a meccset.

Szerinte ez nem az összeomlást jelenti, de nagyon súlyosnak számít. „Olyasmibe ütközött bele a Fidesz, amit nagyon nehéz kiheverni, látszik is ez a küzdelem” – fogalmazott. Horn Gábor úgy látja, nem csak látszat, hogy a kormányzat elkezdett a gyermekvédelemmel foglalkozni. 

A Republikon Intézet kuratóriumi elnöke szinte biztos benne, hogy Orbán Viktor nem tudott a kegyelemről. Úgy véli, ha a miniszterelnök előre értesül az ügyről, akkor közbelépett volna, nem követne el ilyen hibát. Azt mondta, hogy az ellenzék az első két hét alatt jól reagált a botrányra, de szerinte hibás és teljesen felesleges akció volt megszervezni a közös Kossuth téri tüntetést. Horn Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy  

a Mi Hazánk Mozgalom táborát leszámítva az ellenzéknek nagyjából ugyanannyi szavazója van, mint a Fidesznek.

Mint arról a Híradó is beszámolt, kedden sem ment el Pintér Sándor a népjóléti bizottság ülésére, ahol a bicskei ügy kapcsán hallgatták volna meg a belügyminisztert. főváros szintén a bicskei ügy miatt alakult eseti bizottságának hétfői ülésén az derült ki, hogy már 2006-ban volt panasz a gyermekotthon később pedofília miatt elítélt igazgatójára – de hogy pontosan mi, azt nem tudni, az irat ugyanis eltűnt.


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#fidesz#kegyelmi ügy#kegyelmi botrány#közvélemény-kutatás#republikon

Címlapról ajánljuk