Belföld

Nem kompetens a rendszer: hétfőn kezdődött, de már le is állt az országos kompetenciamérés

rtl.hurtl.hu

2024. március 5. 7:33

Technikai gondok miatt állt le az országos kompetenciamérés, amíg ment sem volt vele minden rendben.

Az Országos kompetenciamérés hétfőn kezdődött a hazai iskolákban, de technikai gondok miatt már le is állt a rendszer. A hvg.hu cikke szerint az érintett tanulók és pedagógusok amúgy is értelmetlenségekbe ütköztek a technikai problémákon túl is. A teszt tavaly bevezetett online kitöltése óta eltelt egy évben sem sikerült megbízhatóan működő rendszert kialakítani, több iskolában az idei méréseken sem születtek értékelhető eredmények.

Iskolavezetők felháborodva állítják, hogy a rendszert terheléses támadás érte, a tesztek „kitöltése” ugyanis már a jogszabályban meghatározott időpont előtt megkezdődött. Az egyik iskolavezető szerint az eredmények így nem lesznek megbízhatóak. A matematikatesztnél különösen súlyos problémák merültek fel, ami miatt a diákok többségének nem sikerült végigmennie a feladatokon.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a mérés március 4. és június 3. között zajlik, és több tantárgyat érint, beleértve a matematikát, a szövegértést, a természettudományt, az idegen nyelvet, a történelmet és a digitális kultúrát is. A megbízhatatlan rendszer miatt a mérés nem szolgáltat majd ezúttal sem megbízható adatokat, a tavalyi eredményeket sem hozták még nyilvánosságra.

Az Országos Kompetenciamérés Magyarország országos szintű közoktatási mérése. A mérést Magyarország összes általános és középiskolájában a 6., 8. és 10. évfolyamokon végzik. Célja, hogy egységes feladatsorokkal felmérjék a diákok szövegértését és a matematikai eszköztudást. A felmérés és a 2021622-es tanévben egészült ki természettudományos ismeretekkel és váltottak az addigi papír alapú módszerről online-ra.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#oktatás#országos komeptenciamérés#leállt#technika

Címlapról ajánljuk