Belföld

Újabb pert nyertek a lakók, akiket utcára tenne az állam az egykori OPNI-ból

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 18:44

Megerősítette a bíróság, hogy nem lehet kilakoltatni az egykori OPNI szolgálati lakásaiban élőket.

Újabb bírósági döntés erősíti meg, hogy nem teheti utcára a külügyminisztérium az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) szolgálati lakásaiban élőket – tudósít a Mérce.

A minisztérium azért akarja kitenni a lakókat, mert az intézet helyére bentlakásos elitiskolát terveznek, noha a portál szerint a lakóházak messzebb esnek a tervezett építkezéstől, és nem történt még egyetlen kapavágás sem. Bár az OPNI 2008-ban megszűnt, a vállalati bérlakásokban élők státuszát azóta sem rendezték.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy első fokon egyetlen lakó esetében engedélyezte a bíróság a lakáskiürítést, de másodfokon az ő kilakoltatását is hatályon kívül helyezték. A másodfokú ítélet részben az eljárás megismétlésére kötelezte az elsőfokú bíróságot. A megismételt eljárásban az állammal szemben ő is pert nyert, ahogy a másik négy lakó is, akiket Szepesházi Péter ügyvéd képviselt.

A Mérce azt írja, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter 2021-ben még azt ígérte Tordai Bence országgyűlési képviselőnek, hogy senkit nem raknak utcára, Őrsi Gergely II. kerületi polgármester pedig tárgyalásokat kezdeményezett a szolgálati lakások átvételére. 2022 áprilisában azonban a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította az OPNI területén zajló beruházást és júniusban újra elindították a lakók elleni pereket.

Tordai Bence azt reméli, hogy a csütörtöki ítélethirdetés után az állam már nem fog fellebbezni.

A Híradó korábbi riportja:

 

#Belföld#OPNI#kilakoltatás#külgazdasági és külügyminisztérium#per

Címlapról ajánljuk