Belföld

„Nem a büntetés számít” – a bicskei áldozatokat védő ügyvéd elmondta, mi kell a gyermekvédelem valódi reformjához

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 12:47

Olyan nagy a baj a gyermekvédelemben, hogy a rendszer teljes átalakítására van szükség. 

Akkora a baj a gyermekvédelemben, hogy a rendszer teljes átalakítására, és „nagyon sok szakember, több hónapos munkájára lenne szükség” – mondta a Népszavának adott interjújában Gál András. A bicskei gyermekotthon áldozatainak védőügyvédje arra reagált, hogy a kormány bejelentette, pár héten belül benyújtják a gyermekvédelmi rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Balatonalmádiban tartott kihelyezett frakcióülés után közölte, hogy érkezik a gyermekvédelminek nevezett törvény szigorítása, amibe 20 ponton nyúlnak majd bele. Kocsi Máté kijelentette, hogy „amit ma gyermekvédelmi rendszerként ismernek azt nyugodtan felejtsék el”.


Gál András a Népszavának adott interjújában közölte, hogy „nagyon nagy baj lenne”, ha pár héten belül benyújtatnának egy törvényjavaslatot a gyermekvédelmi rendszer teljes revíziójára. Az ügyvéd szerint egy most benyújtandó törvénycsomagnak akkor lenne realitása, ha hónapokkal korábban elkezdtek volna dolgozni rajta. Gál András hozzátette, hogy „beszélek szakemberekkel, és ők hiányolják, hogy őket nem kérdezték meg”.

A gyermekvédelmi rendszernek „messze nem csak arról kellene, hogy szóljon”, hogy szexuális bűncselekmények elkövetőit megbüntetik. A gyermekvédelemnek a gyermekeknek a mindennapi szükségleteit kell, hogy biztosítsa, és ebből az egyik az, hogy megvédik a szexuális erőszaktól.

Meg kell tanítani őket arra, hogy kell élni, mi a helyes erkölcsi magatartás, képezni kell, azt az indulást meg kell kapni, mint amit az a gyerek kap meg, aki családban nő fel – közölte Gál András. A cél az lenne, hogy a gyerekotthonokban élő gyerekek le tudjanak érettségizni, amit jelenleg nagyon kis részük ér el – tette hozzá. 

Az ügyvéd kijelentette:

Soha nem volt jó a gyermekvédelmi rendszer, de folyamatosan romlik.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne jobb a gyermekvédelem, 2015-ben hosszan foglalkozott a Magyarul Balóval című műsor is:


Gál András elmondta, ő elsőként a költségvetési törvényen változtatna, hogy több pénz jusson a gyermekvédelemre, a plusz forrásból pedig létszámot kellene növelni, és képzéseket kellene indítani. Emellett fizetésemelésre lenne szükség, mert jelenleg „szent őrültek” dolgoznak a gyermekotthonokban, ahova nem is jelentkeznek emberek.

Ugyanezt mondta a Híradónak Herczog Mária. A gyermekvédelmi szakember közölte, hogy a gyermekvédelemben nincsen „se pénz, se személyi állomány, se szolgáltatás”:

Nem a büntetés számít

„Én nagyon nem szeretem az ilyen típusú bűncselekmények elkövetőit, egy cseppet sem fog zavarni, ha szigorítják a büntetésüket, csak attól még nem fog csökkeni a száma az ilyen cselekményeknek” – közölte Gál András, aki szerint nem az számít, hogy mekkora a büntetés, azt kell erősíteni, hogy ezek az elkövetők ne maradjanak büntetlenül. A büntetési tételek emelése „a leggyorsabb és legolcsóbb megoldás” – jelentette ki.

Az ügyvéd szerint, ha tízzel több nevelő lett volna a bicskei gyermekotthonban, megfelelő fizetéssel, és az ott dolgozó nevelők nem lettek volna kizsigerelve, a munkájuknak tudtak volna élni, akkor talán lett volna a gyerekeknek kihez fordulni, és az igazgatót hamarabb utolérte volna az igazságszolgáltatás.  

Gál András hozzátette, hogy az olyan elkövetők, mint V. János „bűvkört vonnak maguk köré”, és az őket ismerő, velük dolgozó emberek nem képesek elhinni róluk, hogy szexuálisan bántalmaznak gyerekeket. „Annyi jó tettük van, annyi jó cselekedetük, olyan közösségszervezők”, hogy „zseniális nevelőként gondolnak rá” azok, akik nem veszik észre a jeleket. V. János mellett is kiálltak, petíciókat írtak alá igazgatóhelyettesek és nevelők 2011-ben és 2016-ban is, mert úgy gondolták, hogy „nem létezik, hogy ilyet elkövetett volna”.

Emellett a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények elkövetőinek megbüntetésére az igazságszolgáltatásban is szemléletváltásra lenne szükség, hogy ne három-öt évig tartson egy ilyen eljárás, hiszen néhány hónap is túl sok idő – mondta az ügyvéd. 

Gál András elmondta, az ilyen ügyeket nehéz bizonyítani, és nehéz leleplezni az elkövetőt, főleg amiatt, hogy az elkövetés után nagyon sok évvel kezdődnek ezek az ügyek. Mint mondta, sokkal több ilyen eset történik, mint ami kiderül, és ami kiderül, abban sincs felelősségrevonás, mert az ügyek sokszor elévülnek.

Nyitókép: Gál András. Fotó:RTL

 

#Belföld#gyermekvédelem#gál andrás#reform

Címlapról ajánljuk