Belföld

Többletpontokat ad azoknak a felvételizőknek a Dunaújvárosi Egyetem, akiknek korábban családtagjai is oda jártak

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 28. 15:36

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közleményében nem nevezte meg a Dunaújvárosi Egyetemet, de azt írta: az idei felvételi során megjelentek olyan többletpontok, melyek a hallgatók teljesítménye helyett fizetős képzésen való részvételét, vagy szülei korábbi egyetemi jogviszonyát jutalmazzák.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem tartja helyesnek, hogy az idei felvételi során megjelentek olyan többletpontok, melyek a hallgatók teljesítménye helyett fizetős képzésen való részvételét, vagy szülei korábbi egyetemi jogviszonyát jutalmazzák.

A megváltozott felvételi rendszer a korábbiaknál lényegesen nagyobb szabadságot ad az intézményeknek, mely remek lehetőség arra, hogy a diákokat ne csak osztályzatok alapján értékeljék. Azonban az idei felvételi során több esetben is megjelentek olyan többletpontok, melyek a hallgatók teljesítménye helyett pl. fizetős képzésen való részvételét, vagy szülei korábbi egyetemi jogviszonyát jutalmazzák, írja tegnapi közleményében a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

A HÖOK pontosan nem nevezte meg azokat az intézményeket, amelyek felvételi pontszámítását problémásnak tartják, de az rtl.hu a Dunaújvárosi Egyetem honlapján találta meg a némileg nepotizmusgyanús, felvételi pluszpontra való jogcímet.

Nepotizmusgyanús? Többletpontokat ad azoknak a felvételizőknek a Dunaújvárosi Egyetem, akiknek korábban családtagjaik is oda jártak
 

A HÖOK elismeri: „a világ sokkal összetettebb annál, hogy a felvételizők teljesítményét pusztán középiskolás osztályzatok és százalékok alapján határozzák meg”, ám szerintük a tehetségnek és a szorgalomnak kellene a középpontban állnia. Állásfoglalásuk szerint

a HÖOK azzal a feltétellel támogatja a területi szempontokat figyelembe vevő, valamint az intézményi identitáshoz kötődő jogcímeket, amennyiben a különböző jogcímek összpontszáma nem éri el a sikeres emelt szintű érettségire, nyelvvizsgára, vagy tudományos, sport vagy művészeti versenyen elért helyezésre járó pontszámot.

Valamint „a HÖOK ellenzi az ellentételezéshez kötött jogcímeket, vagyis, az olyan intézményi pontokat, amelyeknek közvetlen pénzügyi vonatkozása van”. Két éve, a pontszámítas szabályainak idei megváltoztatásáról szóló parlamenti döntés után a felvi.hu foglalta össze, hogy 2024-től mennyiben kell máshogy számítani a felvételi pontszámokat.

Korábban a Dunaújvárosi Egyetemről – amelyet Mészáros Lőrinc cége korszerűsít 4,7 milliárd forintért – a meglepően alacsony felvételi ponthatárok kapcsán írtunk: a felvételihez az egyetem gépészmérnök nappalijához már 164 pont is elég volt.

A HÖOK közleményével kapcsolatban megkérdeztük a Dunaújvárosi Egyetemet is. Arról is érdeklődtünk, hogy nem tartják-e nepotizmus szempontjából problematikusnak, hogy az egyetemen végzett szülők gyerekei könnyebben bekerülhetnek hallgatóként, milyen megfontolás alapján vezették be ezt a jogcímet, illetve hogy terveznek-e a jövőben változtatni, alakítani ezen jogcím meghatározásán. Amint válaszolnak, megírjuk.

Nyitókép: Egy végzős hallgató átveszi diplomáját András István rektortól a Dunaújvárosi Egyetem diplomaátadó ünnepségén 2023. június 30-án. Fotó: MTI / Vasvári Tamás

#Belföld#höok#dunaújvárosi egyetem#többletpont#felvételi#nepotizmus#családtag#egyetem#felsőoktatás#ponthatár

Címlapról ajánljuk