Belföld

Demeter Szilárd lesz a Nemzeti Múzeum főigazgatója

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 12:18

Az eredményt Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai ülésén jelentette be.

A kormányközeli Index információi szerint Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát, ez jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.

A lap azt írja, hogy nyilvánosan este, az M5 Ez itt a kérdés című műsorában jelentik be a döntést. A cikkük szerint Demeter győzelmével múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágaknál történő integrációt is.

A  székelyudvarhelyi születésű Demeter Szilárd 2018 szeptemberétől vezette a Petőfi Irodalmi Múzeumot. Demeter 2021-ben kijelentette: kukázná a magyar irodalom 80 százalékat, mert az „sajnos nem jó". Az RTL Híradónak nyilatkozó írók ezt provokációnak, trollkodásnak nevezték:


Mint arról beszámoltunk, november 6-án kirúgták L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. A miniszteri tájékoztatás alapján a döntés hátterében a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás állhatott: korábban ugyanis Dúró Dóra, a szélsőjobboldali Mi Hazánk politikusa Csák János miniszternél jelezte, hogy a kiállítást 18 év alattiak is látogathatják, pedig a fényképeken LMBTQ-kisebbséghez tartozók is láthatók. Márpedig ez a képviselő szerint sérti a kormány által gyermekvédelminek nevezett törvényt.

A bejelentés után Csák János miniszter úgy döntött, hogy 18 év alattiak nem nézhetik meg a kiállítást, azonban miután a múzeumnak nincs joga ahhoz, hogy igazoltassa a látogatókat, a gyakorlatban semmilyen következménye nem lett Dúró Dóra akciójának, azaz a gyerekek továbbra is bejutottak az épületbe. L. Simon László még meg is köszönte a Mi Hazánk képviselőjének tevékenységét, a főigazgató szerint ugyanis a hírverés miatt megugrott a látogatók száma. Ezután nem sokkal kellett mennie L. Simonnak.

Az ominózus kiállítással az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#nemzeti múzeum#demeter szilárd#l. simon lászló#csák jános

Címlapról ajánljuk