Belföld

Megvan, miért került bele K. Endre kegyelmi ügye a Kúria folyóiratába

rtl.hurtl.hu

2024. február 26. 14:23

Jogilag érdekes volt, ezért került bele a Kúria folyóiratába az az anyag, ami végül Novák Katalin bukásához vezetett.

Nem találtak szabálytalanságot a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóiratnak abban a számában, amiben benne  volt az a kúriai határozat, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatója által elkövetett pedofil bűncselekményeket eltussolni igyekvő K. Endrének – írja a 444.hu.

Az ominózus cikk miatt a vizsgálatot Varga Zs. András, a Kúria elnöke rendelte el, illetve szintén ő volt az aki erre az időre a lap kiadását felfüggesztette. A vizsgálatról a 444.hu cikke szerint Varga Zs. az általuk feltett kérdések miatt rendelte el a vizsgálatot és azok miatt függesztette fel a lap szerkesztését is.

„A Kúria elnökeként nem vagyok tagja a szerkesztőbizottságnak, ezért a kérdésekre saját tapasztalataim alapján nem tudtam válaszolni. A válaszokat csak igazgatási vizsgálat alapján tudom megadni. A vizsgálat a szerkesztés felfüggesztését természetszerűleg vonta maga után” – írta az elnök.

A vizsgálatot a Kúria elnökhelyettese, főtitkára és főtitkár-helyettese folytatta le. Az elnöki tájékoztatóban így írnak erről:

„A vizsgálat megállapításai szerint a jogeset közzétételére azért került sor, mert egy lényeges anyagi jogi jogértelmezést tartalmazott. Ez az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények közé tartozó kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének megítélése volt. Mivel a szóban forgó bűncselekmény nem tartozik a nemi erkölcs elleni bűncselekmények közé, a közzétételnek akadálya nem volt. Ezt a körülményt külön megfontolták. Az említett anyagi jogi kérdés volt tehát a közzététel oka, és még érintőlegesen sem az a körülmény, hogy a vádlott időközben végrehajtási kegyelmet kapott.”

Eszerint a jogi érdekesség miatt került bele a folyóiratba az anyag, ami végül Novák Katalin és Varga Judit bukásához vezetett, nem volt mögötte más szándék – derült ki a Kúria elnökének összegzéséből. A folyóirat a továbbiakban megjelenhet.

Mint arról csütörtök reggel az rtl.hu is beszámolt, Facebook-oldalt indított a vidéki ügyvéd, aki a K. Endre kegyelmi ügyét nyilvánosságra hozta. Az ügyvéd kedden a Telexnek nyilatkozott, és elmondta, hogy több sajtóterméknek is elküldte azt a kúriai határozatot, amelyből kiderült, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatója által elkövetett pedofil bűncselekményeket eltussolni igyekvő K. Endrének.


Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#kegyelmi botrány#novák katalin#kúriai döntések#folyóirat#Varga Zs. András#felfüggesztés

Címlapról ajánljuk