Belföld

Kézi vezérlésről, illegális eszközökről, zsarolásról beszélt a NER egykori kultúrharcosa, Szakács Árpád: Nagyon sokat találkoztam Rogán Antallal

rtl.hurtl.hu

2024. február 25. 9:07

Elmondása szerint kéthetente megjelent Rogán Antal, és összehangolta a kampánystratégiákat.

Szakács Árpád volt az Ultrahang Plusz podcast vendége. A beszélgetést, amelyben a Mediaworks hajdani vezetője kifejti, hogy a megyei napilapok központi irányítójaként miért lett elege a Rogán Antallal folytatott egyeztetésekből, a 444 szemlézte.

Mint arról beszámoltunk, Szakács 2016-ban lett a Mediaworks egyik vezetője, 2016–2020 között a Mediaworks nyomtatott megyei napilapjai központi szerkesztőségének főszerkesztőjeként dolgozott. Az általa írt cikksorozat – amely miatt Orbán kultúrharcosának tartották – pedig óriási hullámokat váltott ki, a fideszes sajtóvilág nagy öregjei nem győzték magasztalni őt. Aztán otthagyta őket, majd Dúró Dóra főtanácsadójaként kezdett dolgozni.

„Nagyon sokat találkoztam Rogán Antallal, hiszen három kampányban is részt vettem, mint az összes megyei napilap központi szerkesztőségének a főszerkesztője. Akkoriban ez nem volt nyilvános, de ma már teljesen egyértelmű mindenki számára, hiszen nemrég még le is fotózták a különböző médiafőszerkesztőket, hogy jöttek ki a Karmelitából, hogy folynak egyeztetések, tehát hogy kéthetenként megjelent Rogán Antal, és az akkori médiában viszonylag magas pozícióval rendelkező emberek tekintetében összehangolta azokat a kampánystratégiákat, amelyek mentén a Fidesz politikája zajlott” – nyilatkozta Szakács az Ultrahang Plusz podcastban.

A rendszer természetét így elemezte:

„Ez egy kézi vezérelt helyzet és állapot volt. Ez így van ma is, de mondom, hogy ma már ez egy nyílt titoknak számít, tehát hogy azért tudok róla beszélni. Ezzel önmagában nincs gond, a problémák ott kezdődnek, amikor ezeken az egyeztetéseken olyan jellegű információk jelennek meg, olyan jellegű információkat hallok, amelyekhez meggyőződésem szerint semmilyen legális módszerrel nem juthattak hozzá. Hát ilyen jellegű információk, bár szerintem nem a titkosszolgálatokat, inkább a magánnyomozó és egyéb cégeket használták arra, de olyan jellegű információk jelentek meg, olyan jellegű dolgokat tudtunk, olyan jellegű dolgokat építettünk be a média világában, ami erkölcsi, morális és mindenféle értelemben elképesztő" – folytatta Szakács.

Példát azonban nem akart említeni:

„Nem szeretnék példát mondani. Én megfogadtam azt, hogy mégis egy munkahelyen, mégis az volt a munkahelyem akkoriban, tehát hogy belső példákat, ügyeket, amennyire csak lehet, kerülök közvetett, vagy bármilyen más formában lehet, hogy tudok utalni egy-két ügyre. Az a lényeg egyébként, hogy értsék az emberek vagy a hallgatók, hogy nagyjából az volt az érzésem, akkor kezdjük egy ilyen irányból, mintha a politikai ellenfeleknek tekintett embereket, vagy azokat a személyeket, akik valamilyen szempontból veszélyt jelentenek, azokat olyan jellegű – nem tudom, hogy a legjobb szó-e a megfigyelés. Próbálom most valahogy diplomatikusan megfogalmazni. Tehát olyan információk jelentek meg, amelyek ezeknek az embereknek, a személyeknek, pártoknak az életével, meg helyzetével volt kapcsolatos” – idézi a portál Szakácsot, aki határozott véleményének adott hangot az alkalmazott módszerekkel kapcsolatban is. 

Hát az nem tényfeltárás, hogyha illegális eszközökkel megfigyelek valakit, majd ezeket az eszközöket felhasználva, bezsarolva, nem tudom, egyéb módszerekkel olyan nyomást próbálok rá gyakorolni, ami szembemegy mindennel, amit médiának és újságírásnak lehet nevezni

– fejtette ki.

Rogán Antal miniszterről is akadt mondanivalója: 

„Ha már Rogán Antalnál tartunk, ő nyújtotta be decemberben a digitális állampolgárságról szóló törvényt. A digitális állampolgárságról szóló törvény az a kínai típusú társadalmi kreditrendszer a világ legdurvább diktatúrájának az informatikai alapját jelenti. Tehát ezek olyan súlyos erkölcsi, morális és egyéb aggályokat vetnek föl, amelyek egy olyan világba, amit szabadságként értelmezünk, amelyben szabadon beszélhetünk, tehát egy olyan világot képzelünk el a gyerekeink, unokáink számára is, ezek teljesen elfogadhatatlanok.”

Nyitókép: Szakács Árpád, a MediaWorks Hungary Zrt. központi print szerkesztőségének főszerkesztője és Toót-Holló Tamás, a központi online szerkesztőség főszerkesztője átveszi az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíját Latorcai Jánostól, az Országgyűlés alelnökétől 2019. szeptember 10-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#szakács árpád#NER#rogán antal#kultúrharc#orbán viktor#Prőhle Gergely

Címlapról ajánljuk