Belföld

Az önkormányzat lapjában támadják az I. kerületi polgármestert, miután többségbe került a Fidesz a testületben

rtl.hurtl.hu

2024. február 25. 12:37

V. Naszályi Márta szerint a fideszes kézbe került kerületi lap kampánycélokat szolgál.

„Bojkottálom a Fidesz-propagandává silányított Várnegyed újságot” – írta Facebook-bejegyzésében V. Naszályi Márta, az I. kerület párbeszédes polgármestere (a posztot a 444 szúrta ki).

 

Mint arról beszámoltunk, az I. kerületben 2022-ben, a szeptemberi időközi választáson dőlt el, hogy a Fidesz átveszi a hatalmat. Azért tartottak itt időközit, mert a momentumos Gelencsér Ferenc országgyűlési képviselő lett. A fideszes győzelem még nem lett volna elég a fordulathoz a képviselő-testületben, 

de az ellenzéki összefogásból kilépett két jobbikos önkormányzati képviselő rendszeresen a kormánypártokkal szavaz. 

„Ezt a többséget elsősorban arra használták fel, hogy fideszes emberekkel feltöltött alapítványokba és cégekbe szervezzenek ki olyan tevékenységeket, amelyek korábban az önkormányzathoz tartoztak, majd önkormányzati forrást – tehát a kerületi adófizetők pénzét – rendeltek hozzá. Az egyik első lépésük volt a Várnegyed újság »megszerzése«, amelyet leállíttattak, majd kiadását a fideszes vezetésű külső médiacéghez rendelték” – írja az I. kerületben többségbe került kormánypártokról a polgármester.

Az önkormányzati lap ezt követő működéséről V. Naszályi azt írja:

„A képviselő-testület ezt követően megszavazta az új lap szerkesztési alapelveit, amelyek megfelelnek a nemzetközi szakmai normáknak – ezt azonban az újság mégsem tartja be. Egy önkormányzati lap feladata a kerületben élők tájékoztatása lenne az önkormányzati információk alapján, ehhez képest a jelenlegi lap kormánypárti politikai kampány és szórakoztatónak szánt tartalmak furcsa keveréke.”

Hozzáteszi: az új Várnegyed kiadója, bár közpénzből működik, ügyvezetője nem volt hajlandó benyújtani üzleti tervet, nem jelenik meg vezetői értekezleteken és nem tájékozódik az önkormányzattól, nyilvánvalóan azért, mert a célja nem a tájékoztatás, hanem a kampánycélok kiszolgálása. Ezzel megakadályozza azt is, hogy a lap az önkormányzatunk hivatalos programjait és bejelentéseit közölje.

V. Naszályi Márta úgy döntött, bojkottálni fogja az átállított lapot, le is írta, miért:

„Az elmúlt hetekben az újság több témában is kérdéseket juttatott el hozzám. Ezek a kérdések a »nemzeti konzultációkhoz« hasonlóan tendenciózusak, bizonyos esetekben már megfogalmazásukban is hazugok voltak. Én pedig nem kívánok részt venni egy, a választók akaratával szemben, párhuzamosan működtetett »önkormányzat« népszerűsítésében, és nem kívánok  asszisztálni ahhoz, hogy a kerületi emberek pénzét Fidesz-propagandára költsék, tehát  ezért az új »Várnegyed« újságot bojkottálni fogom mindaddig, amíg nem a képviselő-testület által elfogadott szerkesztési alapelvek szerint készül.”

Mint arról beszámoltunk, tavaly decemberben félbeszakadt a fővárosi közgyűlés, mert Karácsony Gergely és az ellenzéki polgármesterek a Várba buszoztak, hogy  kiálljanak V. Naszályi Márta mellett, aki ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett az I. kerület fideszes többsége.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#vár#i. kerület#V. Naszályi Márta#kerületi lap#fidesz#propaganda

Címlapról ajánljuk