Belföld

Terjed az óvodákban a lepkehimlő

rtl.hurtl.hu

2024. február 25. 12:49

Egyre több a lepkehimlős óvodás. Fontos, hogy a lepkehimlőt gyakran összekeverik a csalánkiütéssel. 

Egyre több a lepkehimlős óvodás, tudta meg az Inforádió. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta: lepkehimlő gyakori vírusfertőzés az óvodások körében, és általában nem jár súlyos tünetekkel

A lepkehimlő tünetei

A betegség legjellegzetesebb tünete a kiütés, ami elsősorban a két orcán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik, innen is kapta a nevét: a pirosodás egy pillangót formál. Fontos, hogy ha a bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket talpasztalunk testszerte, akár a végtagokon – amelyek általában alig viszketnek –, jó eséllyel lepkehimlős a gyermek.

Gyakran csalánkiütésnek nézik a lepkehimlőt, de előbbi sokkal erőteljesebben viszket; egy allergiás reakciónál hirtelen erőteljesebb tünetek jelentkeznek, míg a lepkehimlőnek általában kevés tünete van, a kiütések megjelenése előtt néhány nappal hőemelkedés jelentkezhet, esetleg egy kis láz, enyhe vírusos panaszokkal, de ezek nagyon gyakran elkerülik a figyelmet, magyarázta a gyermekorvos.

A lepkehimlő esetében megjelenő kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak. A betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka, de várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket – tanácsolta Havasi Katalin.

A betegség általában már a tünetek jelentkezése előtt fertőz.

Nyitóképünk illusztráció. – Fotó: Sean Gallup/Getty Images

#Belföld#lepkehimlő#himlő#óvoda#járvány#egészség

Címlapról ajánljuk