Belföld

Orbán Viktor a svédek csatlakozásáról: Nem házasságot kötünk, hanem katonai szövetséget

rtl.hurtl.hu

2024. február 23. 6:37

Jelentős hadiipari megállapodást köt ma Svédország és Magyarország – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjúban. A kormányfő szerint Brüsszel kapuzárási pániktól szenved, Sulyok Tamás köztársasági elnöki jelöléséről pedig nem egyedül döntött, hanem a Fidesz-frakcióval és -elnökséggel együtt. Azt ígérte, személyesen követi majd azt az átfogó vizsgálatot, amelyet a bicskei pedofilügy miatt rendelt el.

Formailag én tettem javaslatot arra, hogy Sulyok Tamás legyen a köztársasági elnök, de valójában hosszas tárgyalások előzik meg az ilyen döntéseket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak. Állítása szerint a Fidesz elnöksége is egyeztett a kérdésről, és a frakció is áldását adta a jelöltre. Sulyok Tamás életútjából a jogi végzettséget, valamint a nemzetközi tapasztalatot emelte ki Orbán Viktor.

A kormányfő szerint Magyarország egy erős ország, ezt támasztja alá az is, hogy több alkalmas jelölt közül kellett választani. Azt várja az új köztársasági elnöktől, hogy megmutassa: pedofil bűncselekmények esetében nincs pardon.

Novák Katalin lemondására áttérve úgy fogalmazott: Egy kegyelmi döntésről beszélünk, ez úgy születik, hogy van egy kegyelmi kérvény. 

Ezek az ügyek azonban teljesen el vannak választva a kormány munkájától. 

Egyetlen helyes válasz lehetett volna erre a kérvényre, hogy nem – mondta. Hozzátette: „az elnök asszony fantasztikus munkát végzett”, de a nemzet egységét csak úgy lehetett visszaállítani, ha lemond.

A kormányfő azt mondta, hogy teljeskörű átvilágítást és ellenőrzést rendelt el a gyerekvédelem ügyében, azt ugyanis elfogadhatatlannak tartja, ami a bicskei esettel kapcsolatban a felszínre került. Szerinte a dolgozók alkalmassági vizsgálatát nem megfelelően végezték el, ki kellett volna tűnnie, hogy baj van. Az átvilágításnak ki kell terjednie az életvitelre, a szexuális devianciára is – hangsúlyozta. Személyesen követi majd az általa elrendelt átfogó vizsgálatot, a végén pedig megfelelő intézkedéseket ígér. 

„A magyar nyelvben van egy kifejezés, amely pontosan írja le a Brüsszelben uralkodó állapotokat: kapuzárási pánik” – viccelődött a miniszterelnök. Szerinte a mandátum lejártához közeledve agresszívabb politikát folytat az Európai Unió, úgy vélte, ezt a júniusig tartó időszakot ki kell bírni. Hozzátette: szerinte 10-ből 10 ember elítéli „az LMBTQ-propagandát”, a magyar emberek akarnak ugyanis dönteni arról, hogy ki nevelje a gyerekeket. 

Az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulójával kapcsolatban azt mondta, hogy a realitások az első pillanattól kezdve nyilvánvalók voltak. Oroszország megtámadta Ukrajnát, de ettől még Európa nem mehet bele egy háborúba, Oroszországot nem győzheti le Ukrajnát – fogalmazott. Erre szerinte csak akkor lenne esély, ha a Nyugat a saját hadseregével lépne közbe. „Mi magyarok nem osztjuk a brit, a német és a francia álláspontot”, ezek az országok szerinte katonailag akarják megoldani a konfliktust, ez viszont óriási kockázatokkal jár. 

Megismételte, hogy reményei szerint a mostani amerikai elnök távozik, és visszatér Donald Trump, aki békét teremtene Európában is. 

„Volt egy-két függőben lévő fegyverzeti és katonai kérdésünk is Svédországgal” – jelentette ki Orbán Viktor, aki időt kért a Fidesz-frakciótól, hogy bebizonyíthassa: érdemes támogatni Svédország csatlakozását a NATO-hoz. 

A magyar miniszterelnök ma találkozik Budapesten a svéd kormányfővel, és Orbán Viktor szavai szerint „komoly” hadiipari megállapodást kötnek majd.

„Ezen kívül a katonai együttműködésről is lefektetünk néhány irányt és célt. Azt pedig el kell fogadunk, hogy mások vagyunk. Magyarország azért alapvetően egy keresztény, családközpontú ország, ezeket a modern konfigurációkat, amelyek Európában elterjedtek, a magyaroknak nem veszi be a gyomra” – mondta. Az értékrendbeli különbségek viszont szerinte kezelhetők: Nem házasságot kötünk, hanem katonai szövetséget, ezt érdekalapon is meg lehet tenni. Ezt pecsételjük meg a mai napon – tette hozzá. 

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#sulyok tamás#köztársasági elnök#alkotmánybíróság#fidesz#európai parlament

Címlapról ajánljuk