Belföld

Engedéllyel verték le a fecskefészket a kenderesi benzinkúton

rtl.hurtl.hu

2024. február 23. 7:46

Azt is megindokolták, miért kaptak engedélyt erre.

Tóth Tamás, a Mentsük meg a fecskéket Facebook-csoport adminisztrátora vette észre, hogy Kenderesen a benzinkútnál lebontják a fecskék fészkeit. Ezt követően levelet írt a MOL-nak és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának, hogy panaszt tegyen, de kiderült, hogy a benzinkút „értékesítése és ebből kifolyólag az arculatváltás miatt” engedélyezték nekik fészekrombolást.

A 444.hu cikke a benzinkút válaszát is idézi, az indoklás szerint „a munkálatok az ablakokban lévő fészkeket nem érintették”. A levert fészkek helyett egyébként nem helyeznek ki műfészkeket, mert az új tulajdonos nyilatkozata szerint „az új arculati elemeken lesz olyan derékszög rész, ahol az új fészkek megtapadnak”.

A fecskevédők megyjegyzik, hogy az elmúlt két évtizedben a hazai fecskék állománya több mint 50 százalékkal csökkent. Ez komoly probléma, mivel a fecskék kulcsfontosságúak a rovarok elleni biológiai védekezésben. A fecskeállomány csökkenésének fő okai az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás és a fecskefészkek eltávolítása.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület becslése szerint Magyarországon akár kétmillió fecskét is elveszíthetünk, ami hosszú távon komoly kártevő és betegségeket terjesztő rovarok túlszaporodásához vezethet a környezetben.

Nyitókép: Mentsük meg a fecskéket Facebook-csoport

#Belföld#Kenderes#benzinkút#mol#fecske#fészek

Címlapról ajánljuk