Belföld

Jegelik a bírósági folyóiratot, ami közölte a kegyelmi botrányt kirobbantó határozatot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 22. 15:34

Addig nem adják ki a Kúriai Döntések című folyóiratot, amíg ki nem derül, hogy került bele a kegyelmi botrányt kirobbantó ítélet.

A Kúria elnöke elrendelte a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését, írja a 444. A döntés oka, hogy a bírósági szaklap januári számában jelent meg a Kúria Bfv.III.1.191/2022/13 számú felülvizsgálati határozata, amelyből kiderült, hogy K. Endre, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese kegyelmet kapott Novák Katalintól.

„A Kúria elnöke az említett lapszámban 3. sorszámú eseti döntés közzétételének körülményeire vonatkozóan soron kívüli vizsgálatot rendelt el. A vizsgálatra tekintettel a Kúria elnöke elrendelte a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését” – közölte a 444 érdeklődésére a Kúria kommunikációs osztálya.

Mint utólag kiderült, a Kúria havonta megjelenő folyóirata kulcsszerepet játszott a kegyelmi botrányban. A lapba általában olyan elvi jelentőségű döntések, kúriai határozatok kerülnek, „melyeket a Kúria a joggyakorlat egysége és fejlődése szempontjából a legfontosabbaknak ítél” – mondta a 444-nek az a vidéki ügyvéd, aki kiszúrta a lapban a K. Endrének adott köztársasági elnöki kegyelemről szóló bekezdést, és amiből a botrányt kirobbantó cikk íródott végül.  

Hogy az elnöki kegyelem hogyan került a lapba? A pedofil igazgató bűnsegédjeként elítélt K. Endre a 2021 júliusában született másodfokú, jogerős ítélet után felülvizsgálatért a Kúriához fordult. Ezzel egy időben azonban megindult a köztársasági elnöki kegyelem eljárása is, amiben végül előbb született döntés. Tehát K. Endre előbb – 2023. április 27-én – kapott kegyelmet, minthogy a Kúria felülvizsgálhatta volna büntetőügyét. A Kúria négy hónappal később lezárta a felülvizsgálati eljárást, és az erről szóló határozat 24. pontjába belekerült az elnöki kegyelem ténye.

A Varga Zs. András kúriaelnök által elrendelt vizsgálat célja, hogy kiderüljön, milyen szerkesztési elvek alapján került K. Endre felülvizsgálati ügye a lapba, írja a 444.

Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök (balra), férje, Veres István (b2), Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, a Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje (jobbról a 2.) és Varga Zs. András, a Kúria elnöke (jobb szélen) az államalapító Szent István király ünnepén tartott szentmisén a Szent István-bazilikában 2022. augusztus 20-án – Fotó: Kovács Attila / MTI

#Belföld#novák katalin#k. endre#kegyelmi botrány#kúria

Címlapról ajánljuk