Belföld

Donáth Anna felháborodva kérdezi, a brutális szabálytalanságokért miért nem függesztették még fel a gödi akkugyár működését

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 10:01

Három év alatt 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe a gödi akkumulátorgyár, Donáth Anna pedig azt kérdezi, „hol van ilyenkor a kormány”. 

Egy balatoni lángosozót azonnal bezárnak, ha szabálytalanságot találnak - és nem kormányközeli tulajdonban van. Hol van ilyenkor a kormány? Hol vannak a hatóságok?

Ezt kérdezte Facebook-oldalán Donáth Anna, a Momentum elnöke, miután az Átlátszó cikkéből kiderült, hogy a gödi Samsung-gyár 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe.

A Samsung saját mérései szerint a légszennyező anyagok kibocsátása nem haladta meg az előírt határértékeket, de a cikk szerint a gödi akkugyárban nem a jogszabályban előírt kibocsátási határértéket vették alapul.

Donáth Anna közölte, hogy a Samsungra az elmúlt években pár tízmillió forintnyi bírságot szabtak ki, miközben a cég árbevétele csak 2022-ben 1631 milliárd forint volt, és hozzátette, ez olyan, mintha egy átlag magyar embert egy szabálytalanságért 1 forintra büntetnének.

A Samsung gödi akkumulátorgyárának bővítése ellen tavaly év elején tiltakoztak a település lakói:


A tiltakozás ellenére a Pest megyei katasztrófavédelem tavaly januárban kiadta a gyár új létesítményeire a hatósági engedélyt, közölve, hogy számos módon tudják szankcionálni, ha a Samsung nem tartja be a jogszabályokat. 

2023 februárjának végén pedig kiderült, hogy 34 milliárd forintos állami támogatással bővíthetik a Samsung gödi akkumulátorgyárát:


Hogy milyen a gödi akkumulátorgyárnál lakni, arról egy helyi lakos mesélt tavaly januárban a Reggeliben:

Nyitókép: A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

 

#Belföld#göd#akkumulátorgyár#Samsung#donáth anna#momentum

Címlapról ajánljuk