Belföld

Kihallgatták Iványi Gábor egyházának iskolaigazgatóját is

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 17:00

Kihallgatták a Iványi Gábor egyházának egyik iskolaigazgatóját is nem sokkal azután, hogy a NAV nyomozói őrizetbe vették a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség gazdasági vezetőjét.

Nemcsak az egyház gazdasági hivatalának vezetőjét, hanem egy dunaújvárosi intézményvezetőt elvitték kedden kora délután. Kurina Laura iskolaigazgatót Székesfehérváron kihallgatták, majd elengedték – árulta el Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke a 24.hu érdeklődésére.

Mint arról beszámoltunk, kedd hajnalban házkutatást tartottak a lakásán, majd bilincsben vitték el Békéscsabára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói Ónodi István lelkészt, a MET egyházának és intézményeinek gazdasági vezetőjét. Erről maga Iványi Gábor számolt be a közösségi oldalán.

Iványi a lapnak megismételte, hogy szerinte mindez összefüggésben állhat azzal, hogy 2022 februárjában, majdnem napra pontosan ilyenkor a NAV nyomozói ellepték az egyház Dankó utcai központját, majd iratokat, számítástechnikai eszközöket és adathordozókat foglaltak le. Állítja, ezeket azóta sem kapták vissza, és arról sem tájékoztatták őket, hogy milyen eljárás folyik ellenük, illetve az milyen szakaszban van.

Valószínűleg most jutottak el odáig, hogy ilyen módon is intézkedjenek velünk szemben

– fogalmazott.

Hozzátette, nem véletlen, hogy a kegyelmi botrány idejére időzítették az intézkedést, szerinte arról az ügyről akarják elterelni a figyelmet. Azt azonban nem tudja, hogy pontosan milyen indokkal vehették őrizetbe az egyház gazdasági igazgatóját és intézményvezetőjét. Úgy tudja, hogy Ónodi Istvánt később Gyulára szállították és 72 órára őrizetben tartják.

Az esttel kapcsolatban a nap folyamán korábban megkerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy megtudjuk, pontosan milyen ügyben folyik az eljárás. Amint válaszolnak, beszámolunk róla. Iványi Gábor az ügyben kedden este nyilatkozik az RTL Híradónak.

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület kilátástalan helyzetbe került, miutén csak egy részét kapja meg annak az állami támogatásnak, ami szerintük járna nekik. Tartozásaikra hivatkozva egyetlen forintot sem kaptak, mert a NAV elvonta a nekik járó pénzt.


Nyitókép: Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke búcsúztatja Tamás Gáspár Miklós filozófust, közírót a budapesti Farkasréti temetőben 2023. január 31-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#iványi gábor#magyarországi evangéliumi testvérközösség#oltalom karitatív egyesület#iskolaigazgató#kihallgatás#őrizetbe vétel#nav#nemzeti adó- és vámhivatal

Címlapról ajánljuk