Belföld

A NAV nyomozói bilincsben vitték el Iványi egyházának gazdasági vezetőjét

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 11:42

Iványi Gábor közölte, kedd hajnalban bilincsben vitték el a NAV nyomozói az egyházának gazdasági vezetőjét. A Magyar Evangéliumi Testvérközösség elnöke szerint az akció politikai indítékúnak tűnik. 

Kedd hajnalban házkutatást tartottak a lakásán, majd bilincsben vitték el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói Ónodi István lelkészt, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházának és intézményeinek gazdasági vezetőjét – közölte Iványi Gábor, a MET és Oltalom Karitatív Egyesület elnöke a Facebook-oldalán.

„Az eljárás közben és után nem telefonálhatott, készülékét elvették, és nem hagytak ott sem a házkutatásról, sem az eljárás értelméről semmiféle hatósági iratot” – fogalmazott Iványi posztjában. Elmondta, a lelkész feleségével azt közölték, hogy gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás.

Az akció politikai indítékúnak tűnik

– írta bejegyzésében.

Iványi ezt azzal magyarázza, hogy az őrizetbe vétel váratlan volt, de szerinte az időzítés is gyanús, lévén szerdán tartják az egyház rendes évi országos közgyűlését (zsinatát), és napra csaknem pontosan két évvel követi azt, hogy 2022. február 21-én a NAV nyomozói váratlanul ellepték az egyház központját és gazdasági hivatalát. „Az eljárásról azóta semmiféle információt nem adtak. Az elvitt személyi és egyéb anyagokat, számítógépeket nem szolgáltatták vissza” – írta.

Az ügyben az rtl.hu megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Amint válaszolnak, beszámolunk róla. 

Mint arról az RTL Híradó is beszámolt, tavaly ősszel kilátástalan helyzetbe került a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. A MET és az Oltalom Karitatív Egyesület csak egy részét kapja meg annak az állami támogatásnak, ami szerintük járna nekik. Tartozásaikra hivatkozva egyetlen forintot sem kaptak, mert a NAV elvonta a nekik járó pénzt.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

 

#Belföld#iványi gábor#magyar evangéliumi testvérközösség#oltalom karitatív egyesület#őrizetbe vétel#házkutatás

Címlapról ajánljuk