Belföld

Szijjártó: Nincs szükségünk arra, hogy amerikai kongresszusi delegációk oktassanak ki minket

rtl.hurtl.hu

2024. február 19. 19:40

Nem volt hajlandó fogadni a Magyarországra látogató amerikai kongresszusi delegációt a kormány, Szijjártó Péter miniszter azért, mert csak kioktatták volna őket.

A kormánynak nincs szüksége arra, hogy amerikai kongresszusi küldöttségek oktassák ki arról, hogy mi történjen Magyarországon, erről ugyanis egyedül a magyar emberek dönthetnek – ezzel indokolta Szijjártó Péter, hogy a kormányból senki nem kívánt találkozni azokkal a jobb- és baloldali amerikai szenátorokkal, akik a hétvégén NATO-ügyben jártak Magyarországon.  

Az ügy előzménye, hogy kétpárti delegáció járt Magyarországon vasárnap, hogy NATO-ügyekben az Egyesült Államok és Magyarország közötti stratégiai kérdéseket vizsgálja. Az amerikai szenátorok a kormány és a Fidesz képviselőivel is szerettek volna találkozni, de nem voltak hajlandók fogadni őket, ezzel az RTL Híradója is foglalkozott.

Olvastam itt az amerikai méltatlankodást, hogy nem fogadtuk őket miniszteri szinten. Azt szeretném kérni, hogy próbáljuk már meg felkutatni a krónikákban, melyik volt az az utolsó magyar parlamenti képviselői delegáció, amit az Egyesült Államokban egy amerikai miniszter fogadott

– mondta a külgazdasági és külügyminisztert hétfőn Brüsszelben azoknak az újságíróknak, akik az ügyről kérdezték.  

Továbbá hangsúlyozta, hogy amikor korábban hasonló delegációkat fogadtak, akkor olyan volt, mintha „beiratkoztunk volna egy államvezetés kurzusra, s a találkozó alatt egy nagyon átfogó kioktatásban volt részünk arról, hogy egyébként hogyan kéne Magyarországot kormányozni” – idézi Szijjártó szavait az MTI. A tárcavezető úgy véli, jól láthatóan magyar belpolitikai és európai uniós ügyekről szerettek volna tárgyalni a kongresszusi küldöttség tagjai, de szerinte egyik sem tartozik rájuk.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#szijjáró péter#amerikai szenátus#delegáció#egyesült államok#szenátorok#kormány

Címlapról ajánljuk