Belföld

Minden ötödik magyar gyerek szexuális zaklatás áldozata lehet

rtl.hurtl.hu

2024. február 18. 17:14

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember arról beszélt, hogy évente többezer gyereket használnak ki a felnőttek saját szexuális vágyaik kielégítésére. Az áldozatok kétharmada lány.

Minden ötödik magyar gyereket érhet szexuális zaklatás, kétharmaduk lány – erről beszélt Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember, a Hintalovon Alapítvány vezetője a Deutsche Welle Zajszűrő c. műsorában a kegyelmi botrány kapcsán, amelyet a Telex szemlézett. Hozzátette: az ilyen zaklatásokat a valóságban és az online térben is elkövethetik.

A szakember szerint a valódi probléma nemcsak az, hogy sok ilyen eset történik, de az is, hogy jelentős részüknek nincs következménye. Szerinte a magyar gyermekvédelmi rendszer évtizedeken át görget maga előtt komoly szerkezeti problémákat.

Amit most látunk a 2024-ben kitört botrányban, az Gyurkó szerint egyrészt aktualitás, másrészt a több évtizedes halogatás következménye.

Cikkajánló: „Éreztem, hogy valami nem oké a szolfézstanárral, mert mindig puszit kért” – járványként terjed a gyerekek zaklatása, és a szülőknek fogalmuk sincs, mivel állnak szemben. A gyerekek elleni szexuális visszaélések elkövetőinek csak körülbelül 1-7 százaléka pedofil, miközben körülbelül 500 ezer aktív szexuális ragadozó portyázik az interneten. Európában pedig a 7-10 éves korosztálynak a pornó a 3. leggyakoribb keresőszava. Ezért is lenne fontos, hogy felismerjük a gyermekeinkre veszélyt jelentő helyzeteket, és ismerjük a hozzájuk kapcsolódó fogalmakat, amelyeket a szakemberek használnak.

Felidézte: sokat lehetett hallani a gyerekvédelemről az elmúlt években, de azok, akik ténylegesen ezen a területen dolgoznak, nem igazán értették, a kormány mit ért alatta. Szerinte a mostani eset azt is megutatja, hogy fontos volna, hogy amit az igazságszolgáltatási rendszer kimond, azt egy másik rendszer ne tegye idézőjelbe.

Úgy látja: az utóbbi években inkább csak kommunikációs formula volt a gyermekvédelem, semmint valós cselekvés. Fontos lenne, hogy a gyerekvédelmet ne politikai termékként kezeljék, és hogy a pedofíliát ne a politikai arénában használják egymás megbélyegzésére az emberek anélkül, hogy valójában értenék, miről szól.

Szerinte életveszély, ha a gyerekvédelmet csak kommunikációs eszközként használják egyesek.

A szakértő korábban a Reggeliben arról beszélt: Magyarországon több mint százezer gyerekre a saját családja a legveszélyesebb a világon.


De figyelmeztetett az ártatlannak tűnő képek megosztására gyermekeinkről a közösségi médiában is. Emlékeztetett: a dark weben, pedofilok között keringő felvételek nagy része óvodai farsangokról, balatoni nyaralásokról letöltött kép.


Szerinte „minél közelebb áll a bántalmazó az áldozathoz, annál nehezebb beavatkozni. A bántalmazások nagy része családban történik, nem is gyerekotthoni környezetben. Ráadásul a szexuális bántalmazások áldozatai sokszor magukat hibáztatják, kialakul egy stigma, ami meggátolja őket abban, hogy megnyíljanak”. Erről pedig most pénteken, közvetlenül az influenszerek által szervezett gyermekvédelmi tüntetés kapcsán beszélt:


Nyitókép: Getty Images

#Belföld#gyerek#gyerekvédelem#szexuális zaklatás#pedofília#kegyelmi botrány#szakértő#politika#gyurkó szilvia

Címlapról ajánljuk