Belföld

Végigfutott a világsajtón a gyermekvédelmi tüntetés híre

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 17. 13:06

A legnagyobb hírügynökségek és lapok is beszámoltak a péntek este a Hősök terén tartott ötvenezres tömegtüntetésről.

„Odakint most szörnyek járnak” címmel tartottak péntek este hattól a Hősök terén tüntetést, amit online tartalomelőállítók szerveztek Novák Katalin lemondása és a pedofilbotrány után. A rendezvényen – amiről az rtl.hu is élőben közvetített – beszédet mondott Osváth Zsolt, Szabó Márton (Jólvanezígy), Tapasztó Orsi (Nemakarokbeleszólni), Fancsikai Eszter (Nemakarokbeleszólni) és Pottyondy Edina és videóüzenetet küldött Azahriah. A tüntetésen körülbelül ötvenezren vettek részt, a Hősök tere és környéke teljesen megtelt.

A tüntetés egyik fő szervezője, Gulyás Márton szerint 50 ezren jelentek meg a Hősök terén és környékén. A szervezők hangsúlyozták: nem a kormányt akarják megdönteni, hanem a gyerekek biztonságát megerősíteni. Az utolsóként felszólaló Pottyondy Edina beszédében azt hangsúlyozta, hogy a magyar állam kudarcot vallott, és a gyermekeket bántalmazó szörnyetegek búvóhelyévé vált, és hogy a gyermekvédelemben nem látszatintézkedésekre van szükség, hanem a rendszer teljes átalakítására.

A tüntetés este nyolcra véget ért, de utána pár száz fiatal átsétált a Lendvay utcához, a Fidesz székházához, ahol néhányan az épület védelmére kivezényelt rendőrökkel dulakodtak. A rendőrök végül nem állítottak elő senkit, este tíz körülre kiürítették a székház környékét.

A világsajtóban a kegyelmi botrány kirobbanása után komoly figyelem övezi a magyarországi eseményeket, különös tekintettel arra, hogy a kormánypártot alapjaiban megrázó pedofilügy miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz igen közeli, kulcspozíciókban lévő emberek kényszerültek lemondásra: múlt hét szombaton Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit brüsszeli kormánymegbízott, majd harmadikként pont a tüntetés napján, Balog Zoltán, református egyházvezető is.

A BBC tudósítása szerint 2010 óta ez az eddigi legnagyobb belpolitikai botrány, amivel Orbán Viktor kormányfőként valaha szembesült. Nick Thorpe,  BBC budapesti tudósítója megjegyzi, hogy Orbán a szombati évértékelő beszédében várhatóan kénytelen kitérni a kormányát megrengető ügyre, és híveit biztosítani fogja, hogy nem csúszott ki kezéből az irányítás, mindössze néhány tisztviselő követett el hibát. 

A The New York Times cikkében arról ír, hogy lavinaszerűen temeti maga alá a pedofilbotrány Orbán Viktor keresztény-konzervatív értékeket dédelgető kormányát, aminek legújabb jele a református egyház fejének pénteki lemondása, és az aznap esti hatalmas tömegtüntetés Budapesten.

A Deutsche Welle szerint a péntek esti tömegtüntetés is azt jelzi, hogy a kegyelmi botrány következtében történt három prominens lemondás nem nyugtatja meg a kedélyeket az Orbán-kormányt megrázó pedofil ügyben.

Az Associated Press tudósítása szerint a Hősök terén összegyűlt tömeg péntek este a magyar politika gyökeres megváltoztatását követelte, megmutatva, hogy a magyar társadalom igazi reformokat szerete látni. 

Az AP tudósítását egy sor amerikai lap is átvette, így egyebek mellett a The Washington Post is. A nagy európai lapok a Reuters és az AFP híradásai nyomán számoltak be a hősök terén tartott rendezvényről, míg Ázsiába a kínai állami hírügynökség közvetítésével jutott el a tüntetés híre.

A tüntetés egyik szervezője Gulyás Márton volt, aki szerint több mint 50 ezer ember gyűlt össze a Hősök terén. Sok tüntető örült, hogy új, politikától független emberek álltak ki az ügyben, „végre ne arról szóljon a közbeszéd, hogy ha valaki meri hallatni a hangját, az biztos gyurcsányista” – mondta az egyikük. A két hete tartó kegyelmi botrány nyomán utcára vonult tömegben voltak tinédzserek, szülők és nagyszülők, többen a kisgyereküket is elhozták, hogy jó példát mutassanak nekik, mások a rendszer ellen mentek tüntetni. Az rtl.hu videójában többen is elmondták véleményüket az utóbbi napok-hetek történéseiről:


Az rtl.hu képeit a tüntetésről itt lehet átlapozni:

#Belföld#gyermekvédelmi tüntetés#hősök tere#kegyelmi botrány#novák katalin#orbán viktor#pedofil-ügy#sajtószemle

Címlapról ajánljuk