Belföld

Novák Katalin lemondása olyan, mint egy rémálom – Orbán Viktor évet értékelt

rtl.hurtl.hu

2024. február 17. 13:45

A teljesen elkordonozott Várkert bazárban tartotta immár 25. évértékelő beszédét Orbán Viktor, aki először szerepelt a nyilvánosság előtt a kegyelmi botrány kirobbanása óta, amit néhány perc alatt le is tudott az elején. Azon kívül, hogy megígérte a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását, konkrétum nem hangzott el.

Nagy várakozás előzte meg Orbán Viktor évértékelő beszédét, hiszen a miniszterelnök először áll ki a nyilvánosság elé a kegyelmi botrány kirobbanása óta. Novák Katalin lemondását és Varga Judit teljes visszavonulását a közélettől eddig mindössze egy egyperces facebookos videóban érintette, amelyikben bejelentette az alkotmány módosítását. Mivel a miniszterelnök évértékelői nem annyira az elmúlt évről szólnak – ő maga inkább országértékelésnek nevezi az eseményeket –, hanem általában iránymutatást ad és bejelent valamit, ezért sokan azt várják, hogy most is valami olyannal készül, amivel el tudja téríteni figyelmet és a közbeszédet a kegyelmi botrányról.

Végül a várakozások nem jöttek be, semmi váratlant nem jelentett be a miniszterelnök, a beszédben a már korábban is sokszor kifejtett nézeteit ismételte meg a példátlan magyar sikerektől a visszafoglalandó Európáig.

  • „Novák Katalin lemondása olyan, mint egy rémálom, távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára”. A gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, új, átfogó jogszabályokra van szükség.
  • Svédország NATO-csatlakozását a tavaszi parlamenti ülésszak elején ratifikáljuk.
  • A nehézségek ellenére sok sikert ért el a kormány.
  • Brüsszelből csak a baj jön, az EU kudarcai minket is lehúznak, ezért új európai alternatívát hozó jobboldal kell az EP-választáson.
  • Az önkormányzati választásról nem esett szó.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 15:21

Vége az évértékelőnek

„Magyarország mindenek előtt, a jó Isten mindannyiunk fölött, hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!” – zárta a beszédet a megszokott fordulattal a miniszterelnök.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 15:17

Döglött lóra nem verünk patkót

Arról is beszélt, hogy szerinte a brüsszeli bürokraták nem fogják kihúzni Európát a csávából. „Döglött lóra nem verünk patkót.” Szerinte valódi változást csak jobboldali fordulat hozhat. Fontos azonban, folytatta, hogy az új jobboldal „ne Európa alternatívája, hanem európai alternatíva legyen”.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 15:16

Jöjjön Trump, és teremtsen békét Európa keleti felén

2024 szuper választási év lesz, például EP-választás, amerikai elnökválasztás lesz, „és a Jóisten megsegít minket”, akkor Magyarország ereje régen nem látott mértékben kitágul.

Nem szólhatunk bele más ország belügyeibe – mondta Orbán  de azért „nagyon szeretnénk, ha Trump visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt Európa keleti felén”.

Orbán szerint ideje lenne a „Make America Great Again!” győzelmének, miközben Magyarország is készül az uniós elnökségre: „Make Europe Great Again!” – MAGA ott, MEGA itt.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 15:06

Európa foglalja vissza Brüsszelt

A migráció biztonsági kockázat, az antiszemitizmus melegágya – mondta Orbán. Feltette a kérdáést: Ha 20 év múlva nyugatra látogatunk, akkor Európát találunk-e még ott, vagy valami mást?

Szerinte kérdéses, hogy Európát találjuk-e ott, vagy valami egészen mást. Elismerte, hogy most az európai országok még jól élnek, de szerinte ideje lenne szembenézni, hogy az elmúlt évek krízisei miatt ezek az országok megroggyantak, amit a középosztály hamarosan meg fog érezni.

Ez EU politikai balfogásai közt említette, hogy az európai értékekről és a jogállamisági eljárásokról kiderült, hogy ezek egyszerű „politikai bikacsökök”, amivel Brüsszel odavág a számára nem szimpatikus szereplőknek.

Brüsszel magára hagyta az európaiakat, sosem volt ekkora távolság Brüsszel és az európai emberek akarata között

A változás nem magától történik meg.

Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt, legyen ott köztük végre néhány európai.

 

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 14:55

Brüsszelből csak a baj jön

2023 Orbán szerint az EU kudarcainak éve volt, és ez lehúz, visszaránt, ólomsúlyt helyez a mi lábunkra is.

A miniszterelnök felidézte, az iskolákban is azt tanítják, hogy minden jó dolog nyugatról jön. Szerinte ez nem igaz, hiszen onnan származtak a nácik, a jakobinusok és a kommunisták is.

Ettől függetlenül tényleg jöttek olyan jó dolgok nyugatról, mint a kereszténység, Mátyás humanistái és a reformkor. Mára a helyzet azonban megváltozott, és Brüsszelből szinte csak a baj ömlik. Az EU Ukrajna-stratégiája szerinte megbukott, pedig ő időben szólt, hogy ez két szláv nemzet háborúja, amiből ki kell maradni.

Nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik – közölte a miniszterelnök.

Úgy is mondhatnánk, hogy a brüsszeli válságkezelés klasszikus. Amerikának klassz, a többieknek kuss.

Orbán szerint a nyomásgyakorlás olyan szintre jutott, hogy a nagykövetek a parlamentbe járnak „ellenőrizni, jól viselkedik-e a dollárbaloldal”. Ez nem jó taktika, tette hozzá. 

Nekünk volt elég időnk, hogy megtanuljuk, hogyan kezeljük a nyomást. Olyanok vagyunk, mint a presszógép. Nagy nyomás kell ahhoz, hogy a legjobbat préseljük ki magunkból.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 14:50

Hamarosan megszavazzák a svéd NATO-csatlakozást – ígérte

„A szomszédaink biztosak lehetnek abban, hogy ha bajba kerülnek, a magyarokra számíthatnak” – fejtette ki Orbán. Ukrán menekülteket fogadunk, segítettünk a szlovéniai áradásoknál, a romániai kórháztűznél, oltóanyagokat adtunk cseh barátainknak.

Nem kell ezzel dicsekedni, de jót tesz az ország önbecsülésének.

A Svédországgal való vitánk lezáráshoz közeledik – jelentette ki Orbán Viktor. Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk a svédek NATO-csatlakozását – ígérte.

 

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 14:45

Víz alatti lökdösődésben jók vagyunk

A nemzetközi beruházások érdekében nagy harc folyik, ebben olyan országokkal kell küzdenünk, mint Németország vagy Franciaország, ezért nem látja véletlennek, hogy a „dollárbaloldal” ezekből az országból kap támogatást. „Aligha hiszem, hogy a dollárbaloldal a két szép szemük miatt kapná a pénzt” – folytatta Orbán. „Éberség, elvtársak!” – mondta, „hogy a baloldalon is megértsék”.

A beruházásokért folytatott diplomáciai tárgyalási munka szerinte olyan, mint amikor a nyíltvízi úszás közben verekedni kell, de szerinte ebben jók vagyunk.  

Úgy látja a miniszterelnök, hogy időtlen idők óta először nem követői vagyunk a technológiai változásoknak, hanem globális éllovasai. Hosszasan beszélt az autógyártás eredményeiről. „Vannak remek munkásaink, mérnökeink és fejlesztő kutatóink.” Szerinte nem engedhetjük meg magunknak azt az elmebajt, „mint a német zöldek, hogy az a jó autó, amit le sem gyártanak”. Az autóipar termelése több mint 13 ezer milliárd forint volt.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 14:38

Zöldek vagyunk és önellátóak leszünk

A zöld energia nem kopogtat, hanem berúgta az ajtót, azoké a jövő, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni. Ha a helyén van az eszünk és jól használjuk az erőnket, Orbán szerint a zöld átállással Magyarország sokat nyerhet. 

„Naperőműfejlesztési-programunk úgy vágtat, hogy időnként egy megbokrosodott lóra emlékeztet. Lassan nekünk kell visszafogni, és megzabolázni” – folytatta. Ma a Magyarországon megtermelt energia 15 százalékát már naperőművek adják. „Lantos Csaba miniszter úr a végén még tényleg csodát tesz”.

A miniszterelnök szerint  a tartalék erőműveket hamarosan felépítik, és „karnyújtásnyira, néhány évre vagyunk az energiafüggetlenség állapotától”. Aki azt mondja, hogy az iparfejlesztéshez nem lesz elég energia, az a miniszterelnök szerint „nem látja a fától az erdőt”.

Keményebb dió a megtermelt zöld energia tárolása, de szerencsére ebben a magyarok élen járnak a világban Orbán szerint. A kormány több száz milliárd forintot fordít erre a célra – mondta.

Közben minden új technológia bevezetését kritika éri, például az a szerint „földszintes” érv, hogy nincs elég víz, „pedig mindenki tudja, hogy Kis-Magyarország egy medence, folyóink vize befolyik az országba”. 

Zöldek vagyunk és önellátóak leszünk
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 14:33

A kormány segített a jegybanknak, így sikerült lenyomni az inflációt

Orbán szerint az inflációt a jegybank segítségére sietve sikerült a rekordmagas 25 százalékról 4 százalék alá szorítani, a költségvetési hiányt csökkenő pályára állítani és a minimálbért növelni. Szerinte szép dolog a kikecmergés, a megúszás, de az ember azért ennél többet vár az élettől. A futballban sem az győz, akinek több védése van, hanem aki több gólt lő.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 14:31

A nehézségek ellenére is sikerek

Az utolsó békeév, 2019 felidézése után 

  • az infláció 3 százalék,
  • a gazdaság 5 százalékkal nő,
  • a költségvetési hiány 2 százalék alatt,
  • 21 ezer új lakást építenek,
  • 90 ezer gyermek született,

sorolta a nehézségeket, a koronavírus-járványt és az orosz-ukrán háborút. Ez mindenkit megvisel, a családokat, és a magyar nemzetet is – mondta.

A nehézségek közepette sok mindent sikerült megvédeni. A foglalkoztatási ráta 75 százalék, de a cél a 80 százalék lenne. Orbán szerint a nyugdíjakat is sikerült megvédeni, főleg Varga Mihálynak köszönhetően, aki nagy nyomás alatt áll, mert a 13. havi nyugdíj a liberális közgazdászok szerint „költségvetési luxus, amit Magyarország nem engedhet meg magának”. A közönség meg is tapsolta a pénzügyminisztert.

Nem sikerült ugyanakkor megvédeni a gazdasági növekedés covid előtti ütemét, és az alacsony költségvetési hiány mértékét sem. Elévülhetetlen érdemei vannak ugyanakkor Szijjártó Péternek is, hogy jól alakul a külkereskedelmi mérleg. (A külügyminisztert még jobban megtapsolták)

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 14:24

Meg kell választani az új elnököt

Orbán Viktor sürgető feladatnak nevezte az új köztársasági elnök megválasztását, így azt kéri az Országgyűléstől, hogy indítsák el ezt az eljárást. „Kérem, hogy az átmeneti időszakot szorítsuk minimálisra, ahogy az egy nagy és erős kormányzópárthoz illik” – mondta. Hozzátette:Ezzel a legfontosabb és legsürgetőbb dologgal végeztem is.

Ezzel a teljes kegyelmi botrányt és az elnök lemondását le is tudta.

 

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 14:22

Új, átfogó gyermekvédelmi jogszabályok

A magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, ki kell egészíteni a gyermekek védelmét hivatott jogszabályokat – mondta a miniszterelnök.

Az áldozatok kálváriája arra kötelez, hogy meg erősítsük a gyermekvédelmi ntézmények vezetését, felügyeletét, a dolgozókra vonatkozó előírásokat. Ezeket egy új gyermekvédelmi csomag formájában be kell nyújtanunk.

 

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 14:13

Kisujj, méltóság

A két távozó asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 14:10

Novák Katalin lemondása olyan, mint egy rémálom

Orbán Viktor Schmitt Pált és Áder Jánost köszöntötte  elnökökként, így Novák Katalin nincs a résztvevők között. A miniszterelnök azzal kezdte a beszédét, hogy „a '24-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, Novák Katalin benyújtotta lemondását. Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel”, hiszen Novák a magyarok jobbik énjét testesítette meg, családanya volt, Orbánnak mindig is imponált, hogy nőként nem a férfiakkal szemben akarta megmérettetni magát. „Távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára” – mondta a miniszterelnök.

A lemondás oka a kegyelmi döntés, amit a magyarok elsöprő többsége elutasította – fejtette ki, ezzel pedig megbillent a nemzeti egység, amit helyreállítani nem tudott, Ezért az történt, aminek történnie kellett, Novák Katalin lemondott.

Az elnök és Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását zaklatott szívvel, de „mindannyiunk nevében” megköszönte.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 17. - 13:44

Átláthatatlan kordonrendszerrel vették körül a helyszínt

Átláthatatlan kordonrendszerrel vették körül a helyszínt
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Az eseményre a független sajtó képviselőit – helyhiányra hivatkozva – nem engedték be, így az RTL kameráit sem, az állami tévétől kapott közvetítésre tudunk hagyatkozni. De kívülről sem juthat „illetéktelen” a közelbe, a helyszínt komoly, átláthatatlanná tett kordonrendszerrel vették körbe. Annyit lehet tudni, hogy az elmaradhatatlan fideszes politikusok, celebek, influenszerek, a párt holdudvarába tartozók sorra érkeznek, a beszéd helyszínéről sugárzott, egyelőre nem nyilvános felvételek szerint már a kezdés előtt fél órával nagyjából félig megtelt a terem.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!

Címlapról ajánljuk