Belföld

A culágertől a kisnyilas gatyán át a kilovagolásig – így értékelte az évet Orbán Viktor a választás előtt és még korábban

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. február 17. 13:16

Szombaton megtartja szokásos évértékelő beszédét a miniszterelnök, programhirdetést és a jövőre vonatkozó információkat várnak tőle a Fidesz szimpatizánsai és ellenfelei is. Tavaly élőben követte őt Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea, a Szijjártó Pétert jachtoztató Szíjj László, Nagy Feró, Kiki és Rákay Philip is. Emlékszik még, hogy miket mondott a kormányfő, ráfordulva a választási kampányra? És korábban? Felelevenítjük. 

Szombaton 15 órától tart évértékelő beszédet Orbán Viktor miniszterelnök, az eseményt az rtl.hu-n élőben követheti. 

Orbán Viktor évértékelő, vagy saját szóhasználatával „országértékelő” beszédeinek hagyománya még az első kormányzása idejéből származik. 1999-ben mondta el az első ilyen beszédét a Pesti Vigadóban. Nem saját találmány ez a műfaj, az amerikai elnökök például 1913 óta minden évben elmondanak egy ilyen nagy összefoglaló beszédet a Kongresszus előtt.

Kitart Ukrajna mellett, és soha nem támogatna egy országos abortusztilalmat – Joe Biden megtartotta évértékelőjét

Ezeket a beszédeket (amelyeket hivatalosan a Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére tart) mindig nagy érdeklődés övezi, programhirdetést és jövőre vonatkozó információkat várnak tőle a Fidesz szimpatizánsai és ellenfelei is. A rendezvény maga is egy seregszemle: Orbán általában több száz, de mégis véges számú meghívott előtt beszél, jelzésértékű, ha valaki ott lehet. A tavalyin ott volt például

  • Csányi Sándor OTP-vezér,
  • Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök barátja, felcsúti milliárdos és felesége, a korábbi hírolvasó Várkonyi Andrea,
  • a Szijjártó Pétert és családját jachtoztató Szíjj László, Magyarország egyik leggazdagabb embere,
  • Bencsik András, a Békemenet szervezője,
  • valamint az első emeletes Kiki, Nagy Feró, Pataky Attila és Rákay Philip.
Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja - így értékelte az évet Orbán Viktor legutóbb
Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédet tart a Várkert Bazárban 2022. február 12-én. - Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Változik a tematika, stabil a retorika

Az 1999-es évértékelőben Orbán Viktor még hosszan sorolta a kormány tervezett intézkedéseit, később azonban a konkrétumok kikoptak ezekből a beszédekből, inkább általános politikai helyzetértékelés és szlogenek vették át a helyüket. A következő, 2000-es beszédből viszont valószínűleg mindenki emlékszik egy mondatra, aki akkor már felnőtt volt: a „három gyerek, három szoba, négy kerék” ideáljának megfogalmazására.

A 2011 óta eltelt időszak legnagyobb évértékelős aranyköpéseiből és pillanataiból korábban a 24.hu közölt válogatást. Brüsszel (akkor még Európa) kritikája már 2012-ben is megjelent egy eredeti hasonlat formájában:

Európa olyan lesz, mint az alkohol: nagy célokra inspirál, de elveszi erőnket.

2015-ben a korrupció is szóba került Orbánnál:

Ha nem leszünk észnél, még azok fognak bennünket korrupcióval vádolni, akik szétlopták az országot.

2017-ben, amikor egyébként az ősi határvonalak átlépéséről és a Nyugatról hozzánk futó keresztény menekültekről jövendölt, nem riadt vissza attól sem, hogy jassznyelvi elemeket vigyen a beszédbe:

Ahogy a pesti flaszteren mondják, pacekba, culáger.

A közönség soraiban is adódtak érdekes epizódok: 2013-ban Polt Péter legfőbb ügyész puszival köszöntette Pintér Sándor belügyminisztert, 2015-ben pedig Andy Vajna filmügyi kormánybiztos szunyókált el.

2020-ban már a 2022-es választás is repertoárra került Orbán évértékelő beszédében. Az összefogással akkor még csak kacérkodó ellenzéket a miniszterelnök így jellemezte: „Nem dugjuk homokba a fejünket, látjuk, hogy az ellenzék már most készülődik. Fű, fa, virág, tücsök és bogár is bekerülhet a csapatukba, csak valahogy visszakapaszkodhassanak a hatalomba. Már próbálgatják a közös szerelést is. Az eredmény még felemás, egészen avantgárd kombinációkat láthatunk.” 

Alul kisnyilas gatya, fölül vörös mellény, rajta szivárványszínű kitűző.

 

Választás előtt kilovagolt

2021-ben a koronavírus-járvány miatt elmaradt a szokásos évértékelő, de tavaly újra megrendezték a Várkert Bazárban. Ennek fókuszában már természetesen az áprilisi országgyűlési választás állt, a miniszterelnök nem hagyta ki a lehetőséget, hogy gúnyos szavakkal illesse az egyesült ellenzéket és – neve kimondása nélkül – Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltet. A fő üzenet az volt: hogy az összefogás mögött valójában „Magyarország legkorruptabb kormányának vezetői”, vagyis Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon készülnek visszatérésre.

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg a tavalyi évértékelőről:


A kormányfő máskor is szívesen használja azt a retorikai módszert, hogy rendkívül sötét színekkel festi le az elmúlt időszakot, így még fényesebbnek mutathatja be a saját eredményeit. A tavalyi „országértékelőben” is azt mondta: „(…) két nehéz évet hagytunk magunk mögött. Világjárvány, népvándorlási hullámok, energiaválság, brüsszeli birodalmi dühkitörések, a hidegháború hűvös lehelete a tarkónkon és a háború nyugtalanító árnyéka Kelet- és Közép-Európa fölött.”

Ez utóbbi fordulat utólag különösen érdekes, hiszen – bár Orbán akkor is azt mondta, mindent meg kell tenni ennek elkerülése érdekében – 12 nappal később valóban kitört a háború, Oroszország megtámadta Ukrajnát. A miniszterelnök előre figyelmeztetett, hogy ebben az esetben menekülthullám indul meg Nyugat felé, de azt állította, rendelkeznek megfelelő forgatókönyvekkel. A háború első napjaiban ez a felkészültség így nézett ki:


A választásokhoz közeledve Orbán nemcsak egy évet értékelt, hanem a 2010 utáni kormányzás eredményeit igyekezett rendszerbe foglalni. Szerinte a járványt azért tudták kezelni, mert a 2011-ben megalkotott alkotmányos rendszer jól vizsgázott, az ország megőrizte a politikai stabilitását. A járvány időszakáról és a kormány járványügyi stressztesztjéről a kormányfő így nyilatkozott: „A kormány egységes és higgadt maradt, az ország cselekvőképessége egy pillanatig sem forgott veszélyben, vagyis a 2011-ben bevezetett új alkotmányos államvezetési rend jól vizsgázott. Európában egymás után estek el a kormányok, szétestek a koalíciók, követhetetlenül változtak a szabályok, és tüntetők ezreit karhatalommal fékezték meg.”

A kampány részének tűnt, hogy a kormányzás legnagyobb eredményei közt emlegette a családi adó-visszatérítést vagy a 13. havi nyugdíjat:

A tizenharmadik havi nyugdíj nemcsak gazdasági fegyvertény, de valódi jóvátétel is. Azt adjuk vissza, amit a Gyurcsány–Bajnai-kormány elvett. Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja. 

A tételmondatnak tekinthető kijelentés így hangzott: „Kérem, véssük jól az eszünkbe, a magyar védvonalak csak addig állnak a határon, amíg mi vagyunk kormányon.”

Ismét neve említése nélkül idézte Márki-Zay Pétert, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, „Gyurcsányékat” emlegetve:

Gyurcsányék világossá tették: »A migránsok nem bántanak senkit, sőt egy-két generáció alatt ők is magyarrá válnának, ezért az a fontos, hogy akik ideérkeznek, érezzék jól magukat.« Ha hagyjuk, hogy a migránspárti brüsszeli bürokraták kormányra segítsék a Gyurcsány-show egyszerre nevetséges és veszélyes szereplőit, akkor meg fogják nyitni a határokat. 

Márki-Zay egyébként szó szerint ezt mondta: „Én azt szeretném, hogy ha Magyarországon – ahol már most is nagyon sok külföldön született ember él – mi az integrációban lépnénk előre, és gondoskodnánk arról, hogy ezek az emberek ugyanúgy, mint a 100-150-200-300 évvel ezelőtt Magyarországra beköltözött svábok, szászok, ukránok, ruszinok, tótok vagyis szlovákok, románok, oláhok, szerbek, rácok, tehát ahogy ezeket az embereket tudtuk évtizedek, évszázadok alatt, generációk alatt integrálni… Nekünk az a fontos, hogy egy befogadó, szeretetteljes társadalom legyünk, ahol ezek az emberek magyarrá válnak legkésőbb egy-két generáció múlva. Ha ez nem történik meg, akkor bizony Nyugat-Európa legrosszabb példáját fogjuk követni.” Márki-Zay Péter egy Bécsben rögzített Facebook-videóban beszélt a bevándorlók típusairól és arról, hogy családjával ők maguk is éltek külföldön.

Az unokák emlegetése nem meglepetés. Orbán Viktor mindig szereti történelmi távlatba helyezni saját teljesítményét, néha a túlzónak tűnő hasonlatoktól sem riad vissza. Tavaly például a migrációs helyzetet jellemezte úgy, hogy „Hunyadi a szultán csapatait állította meg Nándorfehérvárnál, mi pedig Soros György csapatait állítottuk meg a déli határainkon”. A választási kampányt pedig szívesen hasonlítja csatához, a beszédét például úgy zárta: 

Nyergeljetek, a kampány elkezdődött, ideje, hogy mi is kilovagoljunk. Jöttünkre ötven nap múlva, jobboldalról számítsatok! A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenek előtt! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

Az ellenzék szerint a miniszterelnök nem a valódi problémákról beszélt. A DK például szórakoztató showműsornak, a Párbeszéd pedig harmadosztályú standupnak nevezte Orbán Viktor beszédét. 

Orbán Viktor a tavaly decemberi, rendkívüli kormányinfón válaszolt az újságírók kérdéseire. Az RTL Híradó felvetésére elárulta, hogy miért nem csökkentik az áfát:


Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#orbán viktor#évértékelő#migráció#márki-zay péter#fidesz#ma

Címlapról ajánljuk