Belföld

Pásztor Dániel, a református egyház püspöke tagadja, hogy Balog Zoltán lemondása mellett érvelt

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 13:49

A zsinat lelkészi elnökének ebben a helyzetben hozott döntéseit – legyen az bármi is – tudomásul veszem, és támogatom – fogalmazott Pásztor Dániel.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa, a négy püspök és a három megjelent főgondnok nem vett részt a Balog Zoltán református püspökről, a zsinat lelkészi elnökéről tartott bizalmi szavazáson kedden – közölte az MTI-vel Pásztor Dániel püspök, a zsinat lelkészi alelnöke csütörtökön.

Közleményében a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke azt írta: a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az esperesek és főgondnokok értekezletét megelőző tanácskozáson nem foglalt állást Balog Zoltán lemondásával vagy maradásával kapcsolatban.

A zsinat lelkészi elnökének ebben a helyzetben hozott döntéseit – legyen az bármi is – tudomásul veszem, és támogatom 

– fogalmazott.

A Népszava több forrásból úgy értesült, hogy a keddi tanácskozáson – Balog Zoltánon és Fekete Károlyon kívül – a másik két egyházkerület lelkészi vezetője, Pásztor Dániel tiszáninneni és Steinbach József dunántúli püspök is felszólalt. Az utóbbi szerint ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat kellett szerezni az egyháznak, akkor tartsanak ki mellette a nehéz időkben is. Pásztor Dániel viszont Fekete Károly véleményét osztotta, és szerinte Balognak le kéne mondani a zsinat elnöki posztjáról – írta a lap.

A Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában kedden szimpátiaszavazást tartottak arról, hogy Balog maradjon-e a zsinat lelkészi elnöke.

Ezután Balog Zoltán videónyilatkozatban közölte, hogy tévedett és hibázott, amikor támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, és bocsánatot kért, amiért ezzel kárt okozott az egyháznak. Balog megköszönte az elnökségi tanácsnak, hogy nagy többséggel bizalmat szavaztak neki. Balog Zoltán nem mondott le, azaz lényegében maradt a református egyház hazai vezetője.


Nyitókép: Pásztor Dániel és Balog Zoltán – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#balog zoltán#pásztor dániel#magyarországi református egyház#lemondás

Címlapról ajánljuk