Belföld

Balog Zoltán egy V. kerületi közalapítványban is pozícióban van, a lemondását követelik

rtl.hurtl.hu

2024. február 14. 15:21

A református püspök Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítvány kuratóriumának az elnöke, a helyi ellenzéki frakció szerint a kegyelmi botrány után távoznia kell.

Az V. kerületi Tied a Belváros nevű ellenzéki frakció azt követeli, hogy távozzon Balog Zoltán református püspök a Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítványból – közölte Facebook-oldalán Kovács Alex Gábor frakcióvezető. 

A politikus állítása szerint az egykori miniszter a szervezet kuratóriumának elnöke, márpedig a tegnapi videónyilatkozat után – amelyben Balog Zoltán elismerte, hogy támogatta a pedofilsegédként ismertté vált K. Endre kegyelmi kérvényét – távoznia kell.

„Ezek után Balognak semmi keresnivalója Belváros-Lipótváros közéletében. Követeljük, hogy mondjon le a kuratórium elnöki tisztségéről! Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy a Képviselő-testület elé terjesztjük a visszahívásáról szóló javaslatunkat” – írta Kovács Alex Gábor. Hozzátette: A Tiéd a Belváros-frakció delegáltja, Bródy Gábor addig nem vesz részt a kuratórium munkájában, amíg Balog Zoltán nem távozik onnan. (Megkerestük a református egyházon keresztül Balog Zoltánt, ha választ kapunk, beszámolunk róla.)

Mint korábban megírtuk, a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában kedden szimpátiaszavazást tartottak arról, hogy Balog maradjon-e a zsinat lelkészi elnöke.

Ezután Balog Zoltán videónyilatkozatban közölte, hogy tévedett és hibázott, amikor támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, és bocsánatot kért, amiért ezzel kárt okozott az egyháznak. Balog megköszönte az elnökségi tanácsnak, hogy nagy többséggel bizalmat szavaztak neki. Balog Zoltán nem mondott le, azaz lényegében maradt a református egyház hazai vezetője.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#balog zoltán#v. kerület#kovács alex gábor#lemondás#novák katalin

Címlapról ajánljuk