Belföld

L. Simon László: Balog Zoltánnak követnie kellene Novák Katalin példáját

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 10:40

L. Simon László szerint el lehet bújni egy egyházi testület mögé, de innentől fogva már az egyházat fogják számonkérni.

„Ez nem egy döntéshozó grémium, majd a zsinat lesz az. Itt gyakorlatilag egyetlenegy emberen múlott, hogy püspök marad, vagy nem: magán Balog Zoltánon. Az, hogy ő fölajánlja a lemondását egy olyan testületnek, amely ténylegesen nem rendelkezik döntési jogkörrel, az egy számomra nehezen értelmezhető kérdés” – vette észre L. Simon László Balog Zoltán videós nyilatkozatáról kifejtett véleményét a hvg.hu

A Magyar Nemzeti Múzeum volt vezetője a HírTv Vezércikk című műsorában azt mondta, hogy K. Endre ügyében megszületett jogerős ítélet után sem került nyilvánosságra olyan bizonyíték, amely az ártatlanságát bizonyítja, így nem volt indokolt, hogy kegyelmet kapjon. Ennek alapján szerinte Novák Katalin felelős döntést hozott, morálisan helyesen, példaértékűen cselekedett, amikor lemondott. Ha pedig Balog valóban azt tanácsolta az államfőnek, hogy a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatójának tetteit elleplezni segítő helyettes kegyelmet kapjon, „akkor a felelősség egyértelmű.

Szerintem egy ilyen helyzetben morálisan az a jó megoldás, hogy követi a köztársasági elnöknek a példáját, és ő maga is lemond

– fogalmazott.

Hozzátette: „Anélkül, hogy én magam különösebben pálcát törnék az ő feje fölött, fölhívnám a figyelmet arra, hogy az egyháznak a meghatározó tagjai miképpen gondolkodnak.” Szerinte ez is jelzésértékű. 

L. Simon László szerint el lehet bújni egy egyházi testület mögé, az egész ügyet az egyházra is rávetítik, innentől pedig már az egyházat fogják számonkérni, hogy Balog hogyan maradhatott püspök. Dézsy Zoltán dokumentumfilmes ezután szintén arról beszélt, hogy Balognak át kellene gondolnia, lemond-e. 

Mint ismert, a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában kedden szimpátiaszavazást tartottak arról, hogy Balog maradjon-e a zsinat lelkészi elnöke.

Ezután Balog Zoltán videónyilatkozatban közölte, hogy tévedett és hibázott, amikor támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, és bocsánatot kért, amiért ezzel kárt okozott az egyháznak. Balog megköszönte az elnökségi tanácsnak, hogy nagy többséggel bizalmat szavaztak neki. Balog Zoltán nem mondott le, azaz lényegében maradt a református egyház hazai vezetője.

Ezután az egyik bicskei áldozat, Pop Mert arról beszélt az RTL Híradónak, hogy tőlük személyesen nem kért bocsánatot Balog Zoltán:


Nyitókép: Hegedüs Róbert/MTI

#Belföld#l. simon lászló#balog zoltán#magyarországi református egyház#lemondás#novák katalin

Címlapról ajánljuk