Belföld

Fidesz-alapító: Orbán Viktor egy szélhámos

rtl.hurtl.hu

2024. február 14. 13:55

Kardos Józsefnek lelkiismeret-furdalása is van amiatt, hogy hatalomhoz segítette Orbán Viktort, és nem lépett ki már korábban a pártból, Fodor Gáborékkal együtt.

Amikor Fodor Gáborék kiléptek a pártból, „maradtam a Fideszben, mert hittem abban, hogy Orbán Viktornak határozott elképzelése van, és jó irányba akarja vinni az országot. Az, hogy itt ülök, és időnként megszólalok, az annak köszönhető, hogy lelkiismeret-furdalásom van, hogy ezt időben nem fedeztem fel. Tulajdonképpen én is hozzájárultam ahhoz, hogy ez az ember hatalomra jusson. Ez az ember egy szélhámos. Most már látja mindenki, lehullott a lepel. Orbán Viktor egy szélhámos, egyébként egy elég rossz fajta, ócska szélhámos” – mondta a Klubrádiónak adott interjúban Kardos József kulturális menedzser, a Fidesz egykori alapítója.

Szerinte az országnak is fel kellene ébrednie a Csipkerózsika-álmából, és rá kellene jönnie erre. 

Az interjúban egyebek mellett azt mondta:

  • Az volt a minimum, hogy kegyelmi botrány két főszereplője lemondjon. „Nem fogom sajnálni egyiküket sem, és nem fogom elfelejteni a bűneiket sem. Novák Katalin is köztársasági golyóstollként működött, mindent aláírt kritika nélkül”. Kardos József példaként említette a tanári státusztörvényét és azt is, hogy nem állt ki az egynemű párok örökbefogadása mellett.
  • Varga Juditnak nem most kellett volna lemondania, hanem a Pegasus-botrány vagy a Völner-Schadl-ügy idején. A lemondás „morális fölényéről”: Hol vállalták a felelősséget akkor, amikor Szijjártó Péter kegyként osztogatja a diplomataútleveleket. Vagy amikor a milliárdokért beszerzett lélegeztetőgépeket most darabonként 13 ezer forintért árulják?
  • Kardos Józsefnek nincsen senkivel kapcsolata a mostani Fideszből, de ezt kicsit sajnálja, mert ez jellemző a közállapotokra is. „Két részre szakadt az ország, és nem beszélünk egymással. Muszáj lenne a két tábornak egymással szóba állni”.
  • Nem mindenki tisztességtelen ebben a rendszerben, sokan csak a hallgatással válnak cinkossá.
  • „2010-ben volt az utolsó tisztességes választás Magyarországon. (…) Korlátlan pénzzel rendelkeznek, a mi adófizetői pénzünkből négy éven keresztül mossák az agyunkat és terjesztik a hazug propagandájukat. Ezzel szemben, ha bármilyen támogatáshoz hozzájut az ellenfél, akár külföldről, akkor törvényt hoznak (..) hogy még ezt a kevés pénzt se tudja az ellenzék elkölteni, hogy gyakorlatilag esélytelenül indulhasson. Nem gondolom, hogy ezzel legitim ez a rendszer”.  
  • „Régen hír volt egy Fidesz-elnökségi ülés, megszólaltak a tagok, vártuk hogyan döntenek majd a vitás kérdésekben. Ma tudjuk, kik a Fidesz alelnökei?” – Kardos József szerint a Fidesz valójában nem is pártként funkcionál.
  • „Ránk való hivatkozással próbálnak külföldön eladni Orbán Viktor személyes érdekeinek megfelelő dolgokat, állításokat. Lásd Ukrajna kérdését. Soha nem volt semmi bajunk Ukrajnával, amíg ez a háború ki nem tört. Rátámadt egy agresszor a szomszédunkra, és képesek vagyunk az agresszor oldalán lavírozni, a szomszédban zajló tragédiákat figyelmen kívül hagyva, a szolidaritás legkisebb jelét sem mutatva beállni egy teljesen őrült diktátor mögé. Ezt nem tudom elfogadni”. 
  • A 99 százalékos plakátokkal kapcsolatban: „Menjenek a fenébe, hogy képzelik, hogy rám is hivatkoznak”.
  • Aki kimegy új életet kezdeni, már nem fog visszajönni, a harmadik generáció már magyarul sem tud majd.
  • Törvényszerű ennek „a korrupt és hazug” rendszernek a bukása. „Hosszú agóniára számítok, nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor magától nem fogja kiengedni a gyeplőt a kezéből. A nagy probléma, hogy a másik oldal nem tud egyszerűen összeállni, nincs olyan karizmatikus vezető, aki mögé össze tudna állni az ellenzék”. 
  • Meg kellene tanulni az ellenzéknek beszélni a másik oldal szavazóival.

A teljes interjút itt tekintheti meg.


Nyitókép: Klubrádió 

#Belföld#orbán viktor#Kardos József#fidesz#alapítás#demokrácia#interjú

Címlapról ajánljuk