Belföld

Novák Katalin és Varga Judit távozását követelték – ez történt a kegyelmi ügy miatti tüntetésen

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 9. 14:52

Több tüntetést is szerveztek mára a kegyelmi botrány miatt, Novák Katalin lemondásáért. Az Egységes Diákfront a Belügyminisztérium előtt kezdett, onnan vonultak a Sándor-palotához, ahol csatlakoztak a Momentum tüntetéséhez. Így már több ezren követelik Novák Katalin, Varga Judit és Orbán Viktor lemondását, időnként zúg a „mocskos Fidesz”. 

  • Egyre szélesebb körű a tiltakozás Novák Katalin határozata miatt, amivel kegyelet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, akit a pedofil exigazgató ügyében bűnpártolásért ítéltek el.
  • A botrány hatására lemondott a köztársasági elnök tanácsadó testületének több tagja
  • Több civil szervezet és párt szervezett tiltakozást a döntés és Novák Katalin, illetve a kegyelmi határozatot ellenjegyző egykori igazságügyi miniszter, Varga Judit ellen.
3 hónappal ezelőttNagy Attila Károly2024. február 9. - 20:42

Galéria: a pénteki „kegyelmi” tüntetés képei

Több ezren tüntettek péntek délutántól estig Budapesten Novák Katalin kegyelmi botránya, az Orbán-kormány pedofil ügye miatt. Az Egységes Diákfront a Belügyminisztérium előtt kezdett, onnan vonultak a Sándor-palotához, ahol csatlakoztak a Momentum tüntetéséhez. A köztársasági elnök rezidenciája előtti tér megtelt tüntetőkkel,  több ezren követelték Novák Katalin, Varga Judit és Orbán Viktor lemondását. A fenti fotóra kattintva galéria nyílik, az rtl.hu képeivel.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 20:37

Repültek a plüssök a Sándor-palota elé

A tüntetés végén sokan az elnöki hivatal elé dobták a magukkal hozott plüss játékokat, amik a bicskei áldozatokat jelképezték.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 19:21

Füstbombák, kántálás és lassan feloszló tömeg a Sándor-palota előtt

A beszédek vége óta a tömeg oszlani kezdett, még mindig elég sokan maradtak a Sándor-palota előtt. Helyszíni tudósítónk füstbombákat is látott. Az egyik résztvevő azt mondta: 

„Azért jöttem el ma ide, mert én is voltam már az áldozata hasonló támadásnak, és… Novák Katalin mondjon le”. 

A fiatal férfi, Dominik hozzátette: „A sírás kerülget jelenleg”. Az ADOM diákmozgalom tagja hozzátette, hogy őt édesapja bántalmazta, aki az ügy miatt jelenleg 18 éves börtönbüntetést is tölt. 

Közben alaposan kiürült a tér, a szervezők megkezdték a takarítást, a tüntetésnek vége.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 18:31

Donáth Anna: Novák Katalin tettestárssá vált a bicskei esetben

Donáth Anna beszédét azzal kezdi: sose volt kétsége abban, hogy romlott a rendszer, de múlt hét óta görcsben áll a gyomra a történtekről. Szerinte felháborító, hogy egyesek számára nem egyértelmű: ami történik, az elfogadhatatlan. Szerinte egy normálisan működő országban a köztársasági elnök a nemzet lelkiismerete, akinél azért van ott a kegyelemadás joga, mert vannak olyan esetek, hogy a jogszerű bírósági ítéletek nem igazságosak. Ilyen volt, amikor Göncz Árpád kegyelmet adott annak az édesanyának, aki megölte végstádiumú, halálos beteg fiát.

Erről szól a demokráciában az elnöki kegyelem. Nem arról, amit Novák Katalin most csinált.

Szerinte Novák Katalin tettestárssá vált a pedofilügyben, ezért le kell mondania. Nem azért kérnek magyarázatot Nováktól, mert joguk van hozzá, hanem azért, mert „épeszű, épérzésű” ember számára ez egy felfoghatatlan döntés, valamint mert magyarázattal tartozik a bicskei gyerekeknek. „Engedjétek meg, hogy ezért is legyek baromi dühös” – tette hozzá. Szerinte a mostani esethez hasonló „nem történhet meg, bárki is nevezi ki Magyarország köztársasági elnökét”. Ezután Novák Katalinhoz szólt, mint „édesanya az édesanyához”. Arra kérte, hogy álljon ki, és mondjon valamit, mert ez lenne a helyes és az emberi.

A szótlanság sokkal többet árt, mint amennyivel valaha számoltál.

Őszintén nem érti, hogy tud Novák Katalin a gyerekei szemébe nézni. „Szégyelld magad!” – mondja, a tömeg pedig már kántál is. Hangsúlyozta, hogy Varga Judit is tettestárssá vált az ügyben a kegyelem felterjesztésével és aláírásával, valamint azzal, hogy most „bujdokol”, és nem ad választ se a népnek, se a bicskei gyerekeknek. „Nemcsak Varga Judit sáros, hanem az egész kormány”. Orbánnak azt üzeni:

Ne TikTokozzon, hanem vállaljon felelősséget azért a fertőért, amit 13 év alatt létrehozott!

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 18:15

Jámbor András: Ha Orbánnak érdekében áll, ártatlan emberekre sütik rá a pedofília vádját

MONDJÁTOK: LEMONDTAK MÁR?! 

– kiabálja bele a mikrofonba a következő felszólaló, Jámbor András. Egy friss közlemény-kutatás eredményét ismerteti: a magyarok 74 százaléka követeli, hogy mondjon le Novák Katalin. Szerinte mennie kell Nováknak, Vargának, Orbánnak, és sajnálja, hogy Kocsis Máté nincs a tüntetésen. Szerinte neki, és az összes fideszesnek ki kellett volna mondania, hogy amit Bicskén elkövettek, az megbocsáthatatlan.

Jámbor szerinte „ha Orbánnak érdekében áll, ártatlan emberekre sütik rá a pedofília vádját”, ha viszont valaki „közülük” pedofil, azt elnézik. Felidézik a Szikra Mozgalom ellen egy éve folytatott lejárató kampányt, amelyet a Fidesz udvartartása azután is folytatott, hogy jogerősen kimondták: semmi közük a pedofíliához. Azt mondta: veszélyes a pedofilvádakat politikai eszközként használni.

Szerinte ez nem a politikusok, hanem a dolgozók, a buszsofőrök, a szociális munkások gyerekeiről szól, illetve a szülő nélkül felnövő gyerekekről, akiknek jár az igazság. Ő magát is szégyelli képviselőként a bicskei ügy miatt, amelyről újranézte az RTL-es riportot is.

Szabó Tímeával közösen a gyermekvédelmet megerősítő javaslatot fog beadni a parlamentben.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 18:05

Az RTL Híradó tudósítása a történtekről

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 18:04

Antoni Rita: A kormány könyvektől és kiállításoktól félti a gyerekeket, de a pedofil bűnsegédjétől nem

Antoni Rita szerint mindenki egyetért abban, hogy a pedofília gonosz, a pedofilok segítői pedig szintúgy büntetést érdemelnek. Szerinte a kegyelmi döntés „szembeköpi az áldozatokat, és minden jóérzésű magyar állampolgárt”. Ha a „legszigorúbb gyermekvédelmi törvény megalkotása” a kormány számára, akkor ne üzenje azt, hogy a gyerekek szexuális zaklatásának eltussolását meg lehet úszni.

Rámutatott arra a kettősségre: a kormány könyvektől, kiállításoktól félti a gyerekeket, viszont „egy pedofilmentegető továbbra is gyerekekkel dolgozhat? Ez a gyermekvédelem?” Szerinte a kormány gyermekvédelmi saját értékeit sem képes képviselni. Szerinte nem elégséges válasz az alaptörvénymódosítás, mert olyan megoldásra van szükség, amely nemcsak a jövőre szól, hanem a jelenlegi ügy áldozatainak méltóságát is helyreállítja. Szerinte mindenkit felelősség terhel, aki tudott erről a kegyelmi döntésről, de nem próbálta megakadályozni.

Novák Katalin szereti hangsúlyozni, hogy nőként jutott ilyen magasra. Nem attól lesz valaki hiteles női politikus, hogy úgy táncol, ahogy a férfiak fütyülnek, és parancsszóra mindent aláír!

Szerinte Nováknak ki kellene próbálnia, milyen szabad nőnek lenni, autonóm döntéseket hozni, és kiállni a szexuális bűntények áldozatai mellett. Ez lehet, hogy nem járna presztízzsel és pénzzel, de „lehet, hogy akkor képes lenne tükörbe, és a saját gyerekei szemébe nézni”. Szerinte a politkai vezetőknek nem kellene saját gyerekeik mögé bújniuk, mert nemcsak ők, hanem az összes gyerek megérdemli a védelmet.

Minden gyermek egyenértékű 

– tette hozzá. Szerinte mindenki tudja, hogy 2021-ben az úgynevezett pedofiltörvény kapcsán nem a pedofilok elítélése miatt, hanem a homofób kiegészítések miatt tiltakoztak civilek és politikusok. Szerinte a mostani eset a kormány képmutatását bizonyítja.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 18:03

Ésik Sándor: Hiába vagy megerőszakolt, árva gyerek, a felcsútiakkal szemben nem lehet igazad!

A Diétás Magyar Múzsa szerzője azzal kezdte, hogy szerencsés ember, mert szerető szülőkkel nőhetett fel, a szerelemmel pedig idejében, önként ismerkedhetett meg. A gyerekotthonban élőkért azonban a magyar állam felel. „Engem nem árultak el a szüleim, őket viszont elárulta az állam”. Az abúzus miatt 18 éves korában öngyilkosságot elkövető Szabolccsal kapcsolatban elmondta: az elkövetőknek egy ember vére szárad a lelkükön. Ezért is tartotta pozitív üzenetnek, amikor elítélték őket.

Ám jött egy másik üzenet: „hiába vagy te egy megerőszakolt, árva gyerek, a felcsútiakkal szemben nem lehet igazad!” Ezután elindult a „mocskos Fidesz”-kántálás. Szerinte ezt az üzenetet nemcsak a gyerekek, hanem az ország összes bírója megkapta. Az ügyészeknek és a rendőröknek azt üzenték: „ha valami havert találtok megfogni, annak majd úgyis megkegyelmezünk”.

Szerinte ez az üzenet két családanyától jött, akik aláírták ezt, aztán hazamentek, és belenéztek a gyerekeik szemébe.

Megkérte a tömeget, hogy aki hozott plüssjátékot, ahogy a szervezők kérték, fotózza le azt, és posztolja az „elárult gyerekek” szöveggel, mielőtt a Sándor-palotához tenné azt. Közben szerinte a Fidesz „sorosozik, brüsszelezik, buzizik”, de ehelyett azzal kéne foglalkozni, hogy „a magyar állam elárulja a saját gyerekeit”. Eztán azt mondta: a NER tagjainak felelősséghárítását már megszokták,

de ugye a gyerekbántalmazást nem fogjuk megszokni?

Szerinte Orbán hazudik arról, hogy jelenleg vita folyik a kegyelmi jogkörről. „Miniszterelnök úr nem figyelt a jogi karon. Ezt nem az alkotmányba kell beleírni, jóérzésű embernek ez a szívébe van beleírva”. Szerinte Nováknak és Vargának is egyértelmű kellett volna, hogy legyen az, hogy a pedofil bűnsegédjének ne adjunk kegyelmet. „Azt hiszi, hogy nem tudja mindenki, hogy ezt a kegyelmi törvényt Felcsúton könyörögték ki?”

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 17:53

Pető Attila: Legalább egy bocsánatkérést megérdemelnének az áldozatok

Pető Attila, aki az országban először osztotta meg azt, hogy egy pap molesztálta gyerekkorában, azt mondta: sokáig vívódott, hogy feljöjjön erre a színpadra. Arra kérte a közönséget, hogy emeljék fel telefonjukat Szabolcs, az öngyilkos bicskei áldozat emlékére, és miután hazamentek, mondjanak el érte egy imát.

Az elmúlt napokból Varga Judit volt igazságügyi miniszter és Novák Katalin elfelejtettek bocsánatot kérni – mondta –, és ezt nagyon hiányolta. „Szeretném megkérni őket, hogy a következő napokban legalább ennyit tegyenek meg”. Ezután megtapsoltatta azokat a bicskei áldozatokat, akik ki mertek állni, és elmondani történetüket.

Pető Attila: Legalább egy bocsánatkérést megérdemelnének az áldozatok
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu
Pető Attila: Legalább egy bocsánatkérést megérdemelnének az áldozatok
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu
3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 17:46

Orosz Anna: Novák Katalin szembeköpte az áldozatokat

A Sándor-palota előtt összegyűlteket a tüntetés házigazdája, a momentumos Orosz Anna köszöntötte. Azt mondta, hogy habár „mi is egy párt vagyunk”, a mai tüntetés üzenete „pártokon felül áll”. Megkért mindenkit, hogy „vegyék lejjebb” a pártzászlókat azért, hogy megtiszteljék a felszólaló civileket, és hogy ezt hangsúlyozzák. Felidézte K. Endre kegyelmét, amire a közönség hangos fújjogással válaszolt.

„Hosszú éveken át nézte tétlenül, hogy kiszolgáltatott gyerekeket szexuálisan abuzáltak a bicskei gyerekotthonban” – idézte fel, mire még több fújjogás volt a válasz. Szerinte kegyelme több dolgot is jelent azon kívül, hogy büntetésének letelte előtt kilenc hónappal távozhat a börtönből. Azt is elmondta, hogy a kegyelemnek köszönhetően dolgozhat pedagógusként, pszichológusként, és nem lesz büntetett előéletű.

Egy tizenéves kisfiút azután abuzált az iskola igazgatója, hogy azt hazudta neki, meghalt az édesanyja

– idézte fel. 

Azt is felidézte, hogy az egyik bicskei áldozat később, 18 évesen vonat elé vetette magát. Ezután kezdtek el beszélni a borzalmakról az áldozatok. „Éppen akkor, amikor a fiatalok elkezdtek volna ebből a gödörből kievickélni, akkor lökte őket vissza Novák Katalin a gödör legmélyére”. Ezután folytatódik a skandálás: „Mondjon le!” Orosz szerint Novák a kegyelemmel „szembeköpte az áldozatokat”, és megszegte azt az alapvetést, hogy „gyerekeket nem bántunk, semmilyen körülmények között”.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 16:36

Több mint ezren vonulnak a Sándor-palota felé

Helyszíni tudósítónk arról számolt be: nagyjából 1000-1500 tüntető indult el a Sándor-palota felé az Egységes Diákfront vezetésével a Lánchídon keresztül. A tömeget hangosbeszélővel irányítják, rendőri kísérlet is van. A tömeg a „szégyelljétek magatokat” skandálással kezdte a vonulást, később pontosították, hogy Novák Katalinra, valamint Varga Juditra gondolnak. Elég sok pártzászlót látni a tömegben: tudósítónk szerint rengeteg a DK-s, az MSZP-s, illetve a párbeszédes.

 A Momentum tagjai-szimpatizánsai jelenleg a Sándor-palota előtt készülnek a tüntetés fő attrakcióját jelentő beszédekre, amelyeket a tervek szerint akkor kezdenek, amikor a vonuló tömeg csatlakozik a momentumosokhoz.

Több mint ezren vonulnak a Sándor-palota felé
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu
Több mint ezren vonulnak a Sándor-palota felé
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu
Több mint ezren vonulnak a Sándor-palota felé
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu
3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 15:50

„Orbán Viktor, miért csak a saját családodra gondolsz, ha gyermekvédelemről vagy pénzosztásról van szó?”

Kiss Gergő, Egységes Diákfront elnökségi tagja felidézte a bicskei botrányt a tüntetés első helyszínén, a Belügyminisztérium előtt tett beszédében. Azt mondta: „A Pintér Sándor-palota előtt állunk, hiszen úgy gondoljuk, hogy neki, és a rendőrségnek is van nyomoznivalója az esettel kapcsolatban”. Ő a gyermekotthonban élő gyermekek helyzetére hívta fel a figyelmet: szerinte nem történhetett volna meg Bicskén a tíz éven zajló zaklatás, ha a Belügy és az állam végezte volna a dolgát. Tőlük bocsánatkérést és kárenyhítést követel.

Felidézte: Orbán Viktor tegnap azt mondta, az első gondolata, ha öt gyerekéhez, vagy a hat unokájához hozzányúlnának, hogy félbe kell az elkövetőt hasítani, vagy miszlikbe kell vágni. Ennek kapcsán azt kérdezte:

Orbán Viktor, miért csak a saját családodra gondolsz, ha gyermekvédelemről, vagy pénzosztásról van szó?

Arról beszélt, hogy most kell felhasználni a nép haragját, hogy „elkergessék ezt a moslék bandát”, ahelyett hogy „ezt a haragot elnyomjuk, vagy leírjuk egy Facebook-kommentszekcióba”. Hozzátette: „Orbán takarodj! Novák takarodj!” Erre a tömeg kántálásba kezdett.

„Orbán Viktor, miért csak a saját családodra gondolsz, ha gyermekvédelemről, vagy pénzosztásról van szó?”
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu
„Orbán Viktor, miért csak a saját családodra gondolsz, ha gyermekvédelemről, vagy pénzosztásról van szó?”
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu
„Orbán Viktor, miért csak a saját családodra gondolsz, ha gyermekvédelemről, vagy pénzosztásról van szó?”
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu
3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 15:21

Zenéléssel és rigmusokkal készülnek a tüntetésre

Zenéléssel és rigmusokkal készülnek a tüntetésre

„Ha rám talál Mr. Orbán” – énekli a képen látható úr, miközben többen rigmusokat gyakorolnak, színpadot építenek, készülnek a tüntetésre. Százan már biztos vannak, folyamatosan érkeznek az emberek.

Alább a tüntetés várható menetrendje szerint a beszédek este hatkor kezdődnek. A következők fognak felszólalni:

  • Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa alapítója
  • Antoni Rita, A Nőkért Egyesület elnöke
  • Jámbor András országgyűlési képviselő
  • Szilágyi Kitti óvodapedagógus
  • Donáth Anna, a Momentum elnöke

Az esemény leírásában a Momentum azt írja: „Novák Katalin köztársasági elnök titokban kegyelmet adott annak a pedagógusnak, aki részt vett a bicskei gyermekotthonban történt nemi erőszakok eltussolásában. Egy pedofil bűntársa volt, és most szabad. Ilyen módon visszaélni az elnöki hatalommal elfogadhatatlan. Ilyet egy államfő nem tehet. Ilyet egy anya nem tehet”.

Nem a Momentum az egyetlen párt, amelyik ma akciózott: a DK képviselői korábban a Sándor-palotánál jártak, és egy selyemzsinórral üzenték meg Novák Katalinnak: jó lenne, ha lemondana.

3 hónappal ezelőttrtl.hu2024. február 9. - 14:33

A DK aktivistái selyemzsinórt vittek Novák Katalinnak a Sándor-palotához

A DK selyemzsinórral üzent Novák Katalinnak, hogy mondjon le.

Egy köteg selyemzsinórt vittek a Demokratikus Koalíció ifjúsági aktivistái Novák Katalin köztársasági elnök hivatalához, a Sándor-palotához – közölte a párt pénteken.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#novák katalin#tüntetés#momentum#belügyminisztérium#budai vár#lemondás#pedofil#kegyelem

Címlapról ajánljuk