Belföld

Schmuck Andor is indulhat a polgármesteri posztért az V. kerületben, tréfákat és meglepetéseket ígér

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. február 7. 15:14

Ha egyik jelölt sem teszi magáévá legfőbb kampányígéretét, akkor Schmuck Andor is elindul a polgármesteri székért Belváros-Lipótvárosban – mondta a politikus az rtl.hu-nak. Szervezete a „Miénk a Belváros” nevet kapta, ez pedig igencsak hasonlít a helyi ellenzék által alkotott Tiéd a Belváros-frakció elnevezésére. Schmuck Andor szerint szó sincs megtévesztési szándékról, a választókat pedig nem szabad hülyének nézni. Úgy vélte, az a nagyobb probléma, hogy az ellenzéki politikusok megtagadják a pártjukat, és más logó alatt politizálnak.

Csapatával hétfőn dönt arról Schmuck Andor, hogy elindul-e a polgármesteri székért Belváros-Lipótvárosban – erősítette meg az rtl.hu információit a politikus. Azt mondta: ha egyik meglévő jelölt sem vállalja, hogy megvalósítja a legfőbb kampányígéretét, akkor várhatóan jelölteti magát a június 9-i választásra.

Az ígéret lényege, hogy a társasházaknak adná azoknak a bevételeknek a felét, amelyek az ingatlan- és közterület-hasznosításból keletkeznek (például bérbeadás, teraszengedélyek, parkolás stb.). 

Számításai szerint ezekből a tételekből évente 10 milliárd forint folyik be az önkormányzathoz, azaz 5 milliárd forintot, háztartásonként akár 300-400 ezer forintot osztana szét. A megszerzett pénzt bármire költhetné a társasház, például a közös költség megszüntetésére, de akár felújításra is.

A többi jelölt február 6-ig jelezhette, hogy győzelme esetén hajlandó-e megvalósítani ezt a programpontot, azt ugyanakkor egyelőre nem tudta megmondani, volt-e olyan, aki ezt vállalata volna. Schmuck Andor támogatottságát információink szerint már közvélemény-kutatók is mérik a kerületben.

Arra a kérdésre, hogy támogatja-e a céljait valaki anyagilag is, azt mondta: a legegyszerűbb kampány az, hogy van csaknem 160 kerületi aktivistája, akikkel együtt dolgozik már 20 éve. Tervei szerint a segítségükkel és kreativitással ellensúlyozni tudja majd a nagy pártok jelöltjeinek „költséges” kampányát. 

Apró tréfákkal készülök, ha indulunk. Lesznek majd meglepetések 

– jegyezte meg.

„Csináltunk egy kis csapatot, az a neve, hogy Miénk a Belváros. Mi nem a bal- vagy a jobboldalnak politizálunk, hanem azt nézzük, hogy mi az itt élők érdeke” – mondta. Miután igen hasonló a szervezet elnevezése a helyi képviselő-testületben működő ellenzéki frakciónak (Tiéd a Belváros, amelynek van DK-s, momentumos és LMP-s tagja is), ezért megkérdeztük, hogy ez nem lesz-e megtévesztő a választók számára. Schmuck Andor azt mondta, nem akarnak senkit sem megtéveszteni, a választókat pedig nem szabad hülyének nézni, tudni fogják, hogy éppen kire szavaznak. Úgy vélte, sokkal kínosabb, hogy a helyi ellenzéki frakcióban ülő politikusok megtagadják a pártjukat, és egy új szervezet logója alatt indulnak.

Schmuck Andor az előválasztáson nem venne részt, mert ott „pártok indítják a jelöltjeiket”, azt ugyanakkor megjegyezte, hogy sok kérdésben nem döntöttek még, ezekről hétfőn határoznak majd a csapatával. Azt ígérte, megválasztásuk esetén a polgármesteren és az alpolgármesteren kívül nem vennének fel fizetést, azaz az egyéni képviselők ingyen végeznék a munkát.

Ők lennének polgármeseterek az V. kerületben

A kerületben eddig hárman jelentették be, hogy indulnának a polgármesteri posztért:

  • Kovács Alex Gábor, a Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője, akit a Facebook-képek alapján a DK, az MSZP, az LMP és a frakció momentumos tagjai támogatnak;
  • Juhász Péter, aki eredetileg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje volt, de most már a Momentum támogatja őt;
  • valamint a momenutmos Kerpel-Fronius Gábor, de ő visszalépett Juhász Péter javára.

A kormánypártok még nem nevezték meg, hogy kit indítanak, de várhatóan Szentgyörgyvölgyi Péter jelenlegi polgármester lesz a jelöltjük.

Schmuck Andor legutóbb is indult már az V. kerületi választáson, de nem sok sikert ért el. 2019-ben főpolgármester-jelöltként is megmérettette volna magát, végül azonban visszalépett, és a belvárosban indult polgármesterjelöltként. Akkor a szavazatok 1,46 százalékát sikerült megszereznie, ami 152 szavazatot jelentett. (A győztes fideszes jelölt 5450 voksot gyűjtött be, a második ellenzéki induló 4410-et, a végelszámolásnál tehát minden szavazat számíthat.)

A korábbi eredménnyel kapcsolatos kérdéseinkre egy idézettel válaszolt: Nem az a kérdés, hogy az ember hányszor próbálta meg, hanem leginkább az a kérdés, hogy meg akarja-e próbálni.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#schmuck andor#v. kerület#belváros#budapest#önkormányzati választás 2024#szentgyörgyvölgyi péter#kovács alex gábor#juhász péter#kerpel-fronius gábor#politika#önkormányzati választás

Címlapról ajánljuk