Belföld

Novák Katalin megkegyelmezett egy takarítónőnek is, aki bizalmas iratokat fényképezgetett munkahelyén, a bíróságon

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 16:28

A bíróságon dolgozó nőt 1 év 10 hónap börtönre ítélték tiltott adatszerzés miatt.

A napokban kiderült, hogy Novák Katalin a pápalátogatásra hivatkozva államfői kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét, aki évekig próbálta leplezni, hogy az intézmény igazgatója szexuálisan bántalmazza a gondjaira bízott gyerekeket. A felháborodást keltő döntés után a hvg.hu rábukkant a köztársasági elnök egy újabb, eddig nem ismert kegyelmi döntésére.

A szerdán nyilvánosságra hozott ügy lényege, hogy egy bíróságon dolgozó takarítónő titokban rendszeresen felbontotta, majd visszazárta a bírósági leveleket, feltúrta a bírók asztalán az iratokat és le is fényképezte azokat.

A portál a Bírósági határozatok tárában talált rá a kegyelmi döntésre. Az ügy anonimizált irataiból kiderül, hogy a takarítónőt a felvételi beszélgetésen figyelmeztették, hogy bizalmas a munkája, és letette az igazságügyi alkalmazotti esküt is.

Az ügyben született ítélet szerint a bíróság súlyosító körülményként ítélte, hogy a takarítónő visszaélt a bizalmi helyzettel, tette pedig kifejezetten alkalmas a bíróságok működésébe vetett közbizalom megrendítésére, hiszen a bírósági ügyekben érintett személyek joggal várhatják, hogy adataikhoz illetéktelen személy ne férjen hozzá. Tiltott adatszerzés miatt 1 év 10 hónap börtönre ítélték, és örökre eltiltották attól, hogy állami szervnél dolgozzon.

Novák Katalin tavaly februárban határozott arról, hogy a büntetés hátralevő részének végrehajtását kegyelemből két év próbaidőre felfüggeszti.

Korábban a bicskei pedofilüggyel kapcsolatban Novák Katalin azt közölte, hogy a kegyelmi döntések indoklása nem nyilvános, erről a Híradóban számoltunk be:


Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#novák katalin#kegyelem#tiltott adatszerzés

Címlapról ajánljuk