Belföld

Pécsen folytatódhat a buszvezetők sztrájkja

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 17:20

A Volánbusszal ellentétben a helyi közlekedésben nem értek el eredményt.

Az országos Volán-sztrájkkal egyidőben a pécsi helyi közlekedést üzemeltető Tüke Busz Zrt. dolgozói is beszüntették a munkát, de volános kollégáikkal ellentétben nem értek el eredményt, így folytathatják a sztrájkot – írja a Mérce.

Mint arról múlt szerdán hírt adtunk, végül a legtovább kitartó érdekképviselet, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) is aláírta a MÁV-Volán csoportnál született bérmegállapodást. A Tüke Busznál viszont nem jártak eredménnyel, ezért a SZAKSZ tisztségviselőinek hétfő délelőtti ülésén úgy határoztak, hogy hamarosan újabb sztrájk jöhet Pécsen.

A szakszervezet az idei évre 20 százalékos béremelést szorgalmaz, és egyeztetést kezdeményezett a Tüke Busz vezérigazgatójával, Skutnik Tiborral február 9-re. Külön figyelmeztették a cégvezetőt arra, hogy ha a szakszervezet önhibáján kívül nem kerül sor az egyeztetésre, a sztrájkot ugyanúgy, jogszerűen meghirdethetik.

A SZAKSZ elnöke, Dobi István szerint Skutnik Tibort törvény kötelezi a sztrájkegyeztetésre való felhívás elfogadására, de a Tüke Busz és az azt fenntartó pécsi önkormányzat nem hajlik az együttműködésre. A buszos cég szerint a szakszervezet formai hibákat vétett a sztrájkegyeztetések korábbi meghirdetése és az év eleji bértárgyalások során. A Tüke Busz egyébként a SZAKSZ húszszázalékos követelésével szemben eddig nem jelentkezett béremelési ajánlattal.

Nyitókép: MTI / Sóki Tamás

#Belföld#sztrájk#pécs#szakszervezet#tüke busz#buszvezető

Címlapról ajánljuk