Belföld

Nem kapták meg a fizetésemelést azok a pedagógusok, akik idén nyugdíjba mennek

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 7:05

A Klebelsberg Központ úgy érvelt, azért nem kaptak fizetésemelést az idény nugdíjba menő tanárok, mert nem változott a jogviszonyuk. Nade lehet, hogy éppen azért, mert idén nyugdíjba mennek.

„Ledolgoztam negyven évet a köznevelésben, de nekem egy forint nem jár a nagy csinnadrattával bejelentett 32 százalékos béremelésből. Miért? Mert hamarosan nyugdíjba megyek” – közölte a Népszavával egy pedagógus, aki 40 év munkaviszony után menne nyugdíjba. Mivel januártól a felmentési idejét tölti, át sem sorolták a státusztörvény hatálya alá, és korábban sem szóltak neki, hogy ki fog maradni az emelésből.

Közölték, hogy nekem nem jár fizetésemelés, mert mindjárt kezdem a felmentési időmet. Miközben egész januárban dolgoztam és hivatalosan júniusig állományban vagyok, a nyugdíjazásom csak június közepén kezdődik

– panaszolta egy másik tanár.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője Nagy Erzsébet arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a problémát jelezték a szerdai belügyminisztériumi egyeztetésen. Ott jelen volt a Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella is. Ő Nagy szerint azzal indokolta, hogy a nyugdíj előtt álló tanárok kimaradnak az emelésből, hogy ezek az emberek nem kaptak január elején kinevezésmódosítást, így nem tartoznak a státusztörvény hatálya alá, ezért nem jár nekik az emelés.

Ez nemcsak etikailag, de jogi szempontból is aggályos. Az illetmények meghatározása ugyanis nem a jogviszonyhoz, hanem munkakörhöz kötött, márpedig ezek a kollégák pedagógus munkakörben dolgoztak, illetve dolgoznak még mindig akkor is, ha januártól nem változott a jogviszonyuk

– mondta Nagy Erzsébet a Népszavának, aki szerint törvény nem tiltja, hogy a nyugdíj előtt álló pedagógusok is kapjanak fizetésemelést, ez csak a tankerületi központokon múlik. Állítása szerint a Klebelsberg Központ vezetője azt javasolta, hogy az érintett pedagógusok kérelmezzék a nekik járó fizetésemelést.

Nyitókép: Vajda János / MTI

#Belföld#nyugdíj#pedagógus#tankerület#klebelsberg központ#fizetésemelés#státusztörvény

Címlapról ajánljuk