Belföld

Az NVB engedélyezte az LMP népszavazási kezdeményezését az akkugyárakról

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 20:16

A kormány ugyanakkor már korábban elérte, hogy okafogyott legyen a kezdeményezés.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki döntésével átengedte az LMP népszavazási kezdeményezését, amellyel hatályon kívül lehetne helyezni a magyar építésügyi törvénynek a kiemelt beruházások szabályozásáról szóló részét, közölte Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Ez a szabályozás adott zöld utat a Magyarországon épülő akkumulátorgyáraknak is.

Az LMP tavaly nyáron már indított egy népszavazási kezdeményezést a kiemelt beruházások felgyorsításáról szóló törvény hatályon kívül helyezésének érdekében, azt a kérdést azonban az NVB nem hitelesítette, ezért a párt a Kúriához fordult jogorvoslatért, és a testület megsemmisítette az NVB határozatát.

Az NVB mostani döntésével elhárult minden akadály, hogy népszavazást tarthassanak ebben a kérdésben, mondta Csárdi Antal, hozzáfűzve: amennyiben érvényes és eredményes lesz a népszavazás, megszűnnének a kiemelt beruházások „törvény feletti pluszjogai”.

Ha a következő két hétben senki nem fellebbezi meg ezt a döntést, akkor február végén át tudják venni a népszavazási íveket, mondta a képviselő, aki úgy becsüli, hogy az aláírásgyűjtés négy hónapig tarthat. Amennyiben minden terv szerint halad, az ősszel meg lehet tartani a népszavazást, tette hozzá.

Kijelentette, abban reménykednek, hogy olyan helyzetbe tudják hozni az embereket, hogy ne lehessen a tájékoztatásuk nélkül olyan beruházásokat indítani, amelyek tönkretehetik az egészéges környezetüket és ellehetetleníthetik a mindennapi életüket.

Korábban viszont arról is beszámoltunk: jogi trükkel tette okafogyottá a kormánytöbbség azt a népszavazási kezdeményezést, amivel az LMP egyebek között az akkumulátorgyárak építését szerette volna megnehezíteni, állítják az ellenzéki pártnál. A kormány szerint nem trükköztek, csak egységesítették az építésügyi szabályozást. Majtényi László alkotmányjogász szerint ha lenne normálisan működő Alkotmánybíróság, akkor ezért „kivágná a kormányt a hóra, mint macskát a dolgát végezni”.


Nyitókép: Facebook

#Belföld#lmp#Csárdi Antal#népszavazás#kiemelt beruházás#akkumulátorgyár#nvb#kúria

Címlapról ajánljuk