Belföld

Itt a rendelet, új elemek jelentek meg a „mini-Dubajról”

rtl.hurtl.hu

2024. január 31. 10:18

A Népszava szerint az Orbán-kormány felmondhatatlan gazdasági együttműködési megállapodás aláírásához kér jóváhagyást a parlamenttől.

Az Orbán-kormány a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatban felhatalmazta a külgazdasági és a külügyminisztert az Egyesült Arab Emírségekkel (UAE) kötendő gazdasági együttműködési megállapodás véglegesítésére, vette észre a Népszava. A megállapodásról szóló tervezet alapján a kabinet egyetért a gazdasági együttműködés szövegével és kezdeményezi a megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezet benyújtását az Országgyűlésnek. „Ez egy, gyakorlatilag felmondhatatlan, 15 évre szóló megállapodást jelentene, amelyet a jelenlegi kormányzat kezdeményezett” – értelmezi a határozatot a lap.

A tervezet szerint az UAE-vel kötendő szerződést hat hónapos határidővel lehetne felmondani, de ez nem érintené a már megkezdett projekteket, kötelezettségvállalásokat és szerződéseket. Az Orbán-kormány ezzel a megállapodással több százmilliárd forintos gazdasági együttműködésbe kezdene az emírségekkel, beleértve közlekedési beruházásokat és ingatlanfejlesztéseket.

Az emírségek vállalnák a projekt során megvalósított ingatlanfejlesztések értékesítését 5 százalékos adókulccsal. Ezen kívül a tervezet tartalmazza a vasúti pálya befedésének lehetőségét, hogy felette park kialakítható legyen. A projekt kiemelt állami beruházásként van nyilvánítva, kikerülve az általános építési szabályok alól.

Az RTL Híradó decemberben még arról számolt be, hogy a miniszterelnök szerint már nem állnak messze egy államközi szerződés megkötésétől a mini-Dubajként elhíresült projektről.

Nyitókép: az Eagle Hills belgrádi projektjének látványterve – Kép: Eagle Hills

#Belföld#mini dubaj#rendelet#megállapodás#magyar közlöny

Címlapról ajánljuk