Belföld

Karsai Dánielnek írt levele után Balog Zoltánt megkérte az egyháza, hogy ne szólaljon meg az eutanáziáról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 31. 14:54

Arra kérték az egykori minisztert, református püspököt, hogy ne folytasson nyilvános beszélgetést erről a témáról.

Az aktív eutanázia engedélyezéséért harcoló Karsai Dániel tavaly karácsony előtt levelet kapott Balog Zoltán református püspöktől. A volt fideszes miniszter kifejtette a halálos beteg Karsainak, hogy szerinte csak „Isten adja nekünk és ezért csak ő veheti el tőlünk az életet”, és azt szeretné, ha a törvényi szabályozás életpárti maradna a haldoklás tekintetében is.

Mint arra a 24.hu cikke felhívta a figyelmet, január 20-án egy közlemény jelent meg a reformatus.hu oldalon, amelyben a Magyarországi Református Egyház Zsinat Elnökségi Tanácsa arra kérte Balog Zoltánt, hogy hagyja abba a nyilvános diskurzust az eutanáziáról.

A közlemény szerint a Zsinat Elnökségi Tanácsának négy püspöke és négy főgondnoka megtárgyalta az eutanázia körül kibontakozott társadalmi vitát, és arra kérték Balog Zoltánt, a Zsinat lelkészi elnökét, mint a Magyarországi Református Egyház vezetőjét, hogy

ne folytasson nyilvános beszélgetést erről a témáról addig, amíg egyházunk erre felhatalmazott testületei nem készítenek részletes állásfoglalást és tanítást az életvégi döntésekről.


Az RTL Házon kívül című riportműsora nemrég egy idősotthonban forgatott, ahol a lakóknak a kegyes halálról szerveztek beszélgetést. Volt köztük mélyen hívő és vallástalan, de abban teljes volt az egyetértés köztük, hogy tiszta szívükből támogatják Karsai Dánielt:


Nyitókép: Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke beszédet mond a magyarországi és felvidéki lelkészek találkozóján, a református egyházban 2024-re meghirdetett élő ige évének megnyitóján, a Groupama Arénában, 2024. január 27-én – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

#Belföld#balog zoltán#karsai dániel#eutanázia#református egyház

Címlapról ajánljuk