Belföld

Kevés volt a jelentkező, 32 milliárd forintnyi, vállalkozások fejlesztésére szánt pénz került magántőkealapba

rtl.hurtl.hu

2024. január 31. 9:16

Az alapot Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter felügyelte. A tőkealapot indító vállalkozás az rtl.hu-hoz eljuttatott állásfoglalásában azt írta: a beérkező igények száma kevésnek, azok finanszírozhatósága korlátosnak bizonyult, ezért az alap kihelyezései az eredetileg meghatározott céloknak nem megfelelő számban és volumenben valósultak meg.

A magyar vállalatok támogatását célzó állami városi tőkealapok, melyeket az MFB Csoporthoz tartozó MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. hozott létre 2019-ben és 2020-ban, gyakorlatilag nem teljesítették a céljukat, az összesen 29 milliárd forint keretösszeggel indított alapokat hat megyeszékhelyen hozták létre, de a vállalkozásokat csak csekély mértékben támogatták, írja a 24.hu.

A tervezett 12 éves projektet három év után csendesen leállították.

A Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által felügyelt MFB Csoport tőkealapja, a GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap úgy jött létre, hogy a hat városi tőkealapot és a Vidékfejlesztési Tőkealapot összevonták.

Ennek eredményeként 32 milliárd forint közpénzt helyeztek el a magántőkealapban, amelyet a Global Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. magánvállalat kezelt. A lap szerint eddig nem derült ki, hogy milyen szempontok alapján határozták meg a közpénz felhasználását.

Az állami városi tőkealapok közül négy városban (Kaposvár, Veszprém, Nyíregyháza, Pécs) egyetlen vállalkozást sem támogattak, míg Debrecenben és Székesfehérváron összesen 1,62 milliárd forint értékben osztottak ki támogatást.

FRISSÍTÉS!

Cikkünk megjelenése után az MFB Invest Zrt. az alábbi állásfoglalást küldte szerkesztőségünknek.

„Az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. 2019-ben indította tematikus vállalkozásfejlesztési tőkealapját, a Városi Alapokat, azzal a céllal, hogy a hazai nagyvárosok gazdasági működésének gerincét képező vállalatokat finanszírozzák, stratégiai partnerként tekintve az önkormányzatokra a gazdaság fejlesztésének érdekében végzett tevékenységük során” – írták. 

Hozzátették: „A Nemzeti Tőkeholding 2023 januárjában hatályba lépett egységesített keretrendszere és szakmai kontrollja megállapította, hogy a beérkező igények száma kevésnek, azok finanszírozhatósága korlátosnak bizonyult, ezért az alap kihelyezései az eredetileg meghatározott céloknak nem megfelelő számban és volumenben valósultak meg. Az MFB Invest annak érdekében, hogy az állami szerepvállalást a piaci szereplők javára csökkentse, az alap zombi jellegét megszüntesse, annak hatékonyságát javítsa, a következő lépéseket tette. Eltörölte az alapra vonatkozó, a nemzetközi befektetési gyakorlatnak sem megfelelő szűk régiós korlátokat, amivel a tőkebefektetésre alkalmas közép- és nagyvállalatok lehetséges körét országos szintre emelve kibővítette.”

A lépésnek köszönhetően innentől a korábbi 6 város közép- és nagyvállalatai mellett az ország bármely pontjáról juthatnak forráshoz a cégek

– írták. 

Hozzátették azt is, hogy „a Városi Alapok teljesítményének javítása érdekében – szintén nemzetközi normákat követve – az állami forrású alap kezelését 2023. január 31-ei hatállyal olyan piaci alapkezelőre bízta, amely piaci társbefektetőkkel együttműködésben, továbbá piaci kondíciók szerint valósít meg tranzakciókat. Utóbbit független szakértő által készített tanulmánnyal (MEIP teszttel) is igazolni szükséges minden egyes befektetés esetén. Így a cikkben leírtakkal ellentétben fontos kiemelni, hogy a tőkebefektetés nem egy támogatás, hanem üzleti alapon, piaci hozamelvárásokhoz kötötten történik.”

Közleményükben azt írták, hogy „az alap kezelését fenti elvek mentén a Global Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. végzi, aki rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges minden felügyeleti engedéllyel, tevékenységét a befektetési és alapkezelési területeken több évtizedes tapasztalattal rendelkező vezetőkre és szakértőkre támaszkodva hajtja végre. Az alapkezelő tevékenységének kereteit kötelezően követendő Kezelési szabályzat rögzíti, amelyet MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. ellenőrzött és elfogadott.”

Az állásfoglalást ezzel zárt: „Az elmúlt időszak alátámasztotta, hogy az átalakítás sikeres, az alap aktivitása jelentősen fellendült, kihasználtsága mára időarányossá vált, jól teljesít, érdemben járul hozzá a hazai a vállalkozások fejlesztéséhez és megerősítéséhez, a magyar gazdaság teljesítményének növeléséhez.”

Nyitókép: MTI / Soós Lajos

#Belföld#magántőkealap#közpénz#Nagy Márton#vállalkozás#támogatás

Címlapról ajánljuk