Gazdaság

Több mint két budapesti metróvonal árát találták meg Mészáros, Tiborcz és Matolcsy köreinél

rtl.hurtl.hu

2024. július 23. 12:55

A vagyon egy része kormányzati forrásból érkezett az alapokba, a többi pénz származása kideríthetetlen a Válasz Online szerint.

Már 1452 milliárd forintnyi vagyont rejtenek azok a magántőkealapok, amelyek a NER vállalkozóihoz, Mészáros Lőrinchez, Szíjj Lászlóhoz, valamint Tiborcz István és Matolcsy Ádám köreihez tartoznak – állítja a Válasz Online a 2023-as évről szóló pénzügyi jelentések alapján.

A portál Mészáros és Szíjj környezetében négy alapkezelőt és 26 alapot azonosított, Orbán Viktor vejének közelébe pedig három alapkezelőt sorolt 12 kezelt alappal. A jegybankelnök fiának baráti köréhez 14 alap tartozik. A Mészároshoz tartozó alapokban 770 milliárd, Szijj Lászlónál 79 milliárd, Tiborczéknál 487 milliárd, Matolcsyéknál 116 milliárd forint vagyont találtak.

Az alapok összértékének nagyságrendjét azzal érzékelteti a Válasz Online, hogy a pénzből két budapesti metróvonalnál is többre futná.

A portál arra is emlékeztet, hogy korábbi cikkeik alapján a Tiborcz-féle Főnix, Gordiusz és Central European Opportunity II. magántőkealapokba, valamint a Central European Ingatlanalapba 150 milliárd forintnyi kormányzati pénz érkezett, és még ötvenmilliárd a Mészároshoz kötődő MBH Magántőkealapba. A maradék 1250 milliárd forintról „újságírói eszközökkel lényegében kideríthetetlen”, hogyan került Tiborczék, Mészárosék és Matolcsyék köreinek kezelésébe. Az sem állítható százszázalékos biztonsággal, hogy ennek a vagyonnak ők maguk a tulajdonosai, mert a magántőkealapok befektetőinek anonimitását törvény biztosítja.

A Válasz Online még egy alapkezelőre bukkant, amely a személyi állománya alapján Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc „lojalitási zónájába” sorolható, de minden adata titkos. A Primefund Befektetési Alapkezelőről az tudható, hogy 75 százalékban Kertész József Tamásé, aki a Mészáros-csoport ügyvédje és a KESMA fideszes médiaholding alapító jogait is gyakorolja. A Primefund által kezelt nyolc magántőkealap a Fidesz holdudvarába tartozó legfontosabb cégeket gyűjti egybe a Mahirtól a Valtonig – írják.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

 

#Gazdaság#magántőkealap#mészáros lőrinc#szíjj lászló#tiborcz istván#matolcsy ádám

Címlapról ajánljuk