Belföld

Svéd NATO-csatlakozás: Szijjártó nem lát okot rendkívüli parlamenti ülésre

rtl.hurtl.hu

2024. január 30. 13:04

A külügyminiszter szerint február végén lehet napirendre venni a svéd csatlakozást, ha a többség úgy dönt.

Szijjártó Péter az ATV-nek elmondta, hogy a svédek NATO-csatlakozásának ratifikálására várhatóan február végén kerülhet sor a rendes parlamenti ülésen. A miniszter szerint nincs szükség rendkívüli ülés összehívására, mivel a parlament rendes ülése hamarosan megkezdődik. Szijjártó egészen pontosan így fogalmazott:

Most már nem választ el minket hosszú időszak attól, hogy a parlament rendes ülése megkezdődjön, a jövő hónap, február végén. Ezért én nem látok okot, hogy a rendkívüli ülés eszközéhez kelljen nyúlni

A portál megjegyzi, hogy az ellenzéki frakciók ugyan javasolták a február 5-i rendkívüli ülést, de Szijjártó hangsúlyozta, hogy ezt nem tartja szükségesnek. Hasonlóképpen vélekedett Kövér László házelnök is. A Fidesz-frakció a kormányfő és a svéd miniszterelnök február 1-jei találkozóját várja meg a ratifikálással kapcsolatban. Törökország már megszavazta a csatlakozást, így Magyarország lesz az utolsó, aki elfogadja a csatlakozási kérelmet, holott korábban Gulyás Gergely egy kormányinfón arról beszélt, hogy nem a magyarok lesznek az utolsók a sorban.

A témával korábban az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Belföld#nato#csatlakozás#svédország#törökország

Címlapról ajánljuk