Belföld

„A fojtószorítást éreztem nagyon, a torkom fájt, kívül és belül is” – megszólalt a rajongó, akit lesokkolóztak Krúbi koncertjén

Nagy MartinNagy MartinTörök ÁdámTörök Ádám

2024. január 30. 16:26

V.B.-t meglökdösték és földre vitték a valtonos biztonsági őrök, egyikük sokkolót is használt ellene az arénás Krúbi-koncerten. Fél óra leforgása alatt többször is sokkolták a fiatalt, pedig hivatalosan nem is lehetett volna ilyen eszköz a biztonságiaknál a vagyonvédelmi kamara szerint. Az áldozat úgy látja, hogy a biztonsági szolgálat aránytalanul keményen lépett fel, és nem csak ellene – de egyelőre még nem tett feljelentést az ügyben. Azt állítja, Krúbi menedzsere megkereste őt, és azt mondta, ők nem tehetnek a történtekről, de kárpótlást ígért a bántalmazott rajongóknak.

A fenti videóban az RTL Híradó teljes riportját láthatják az ügyről, amiben kedd este Krúbi is megszólalt a Facebookon, felháborítónak nevezve a történteket. Az alábbiakban a lesokkolózott férfi részletes nyilatkozatát olvashatják.

„Nem is fogtam fel ott hirtelen, hogy mi történik. A videón is látszik, hogy meglepődtem, csípő érzés volt. Az egyik sokkolás eredménye nagyon látszik, még most is, a felkaromon van két elég nagy lila foltom. A fojtószorítást éreztem nagyon, a torkom fájt, kívül és belül is” – mesélte el a Híradónak az a rajongó, aki ellen sokkolót vetett be egy valtonos biztonsági őr az arénás Krúbi-koncerten.

Január 26-án lépett fel Krúbi a Papp László Budapest Sportarénában. A telt házas koncert közben azonban sokan kiakadtak a Valton-Sec Zrt. biztonsági őreinek viselkedésén, aminek zárt Facebook-csoportokban és a Redditen is hangot adtak. A Híradó megkereste V.B.-t, egy rajongót, akinek az esete odáig fajult, hogy 

sokkolót használt ellene a Valton egyik embere.

„Nyolcan érkeztünk, baráti társasággal, mindannyiunknak kiemelt állóhelye volt” – emlékezett vissza V.B. Azt mondta, a beengedésnél, a külső kapuknál bemutatták a jegyeket, de karszalagot nem kaptak, és nem is mondták nekik, hogy kéne. Úgy tudja, a kapunál nem is osztogattak, csak bent a két állóhely között, viszont ehhez át kellett volna verekedniük magukat a tömegen. 

A kiemelt állóhelyhez érve valtonosokba botlottak, akik hiányolták a karszalagot, és azt mondták nekik, hogy elfogyott.

Így nem tudtak eljutni a kiemelt állóhelyükre, bár többet fizettek, hogy onnan élvezhessék a koncertet. Elmondása szerint páran átszöktek, emiatt állítottak fel kordonokat, és még több biztonsági őr jelent meg. Ahogy pedig egyre több kiemelt állóhelyre jegyet váltó néző érkezett, úgy lett egyre nagyobb a káosz.

Amikor a mi társaságunkból egy lány megkérdezte a biztonságiakat, mi lesz a megoldás, hogyan tudunk majd bejutni, akkor elkezdték lökdösni. Utána odament az egyik barátom, őt szintén meglökdösték, majd fejbe is ütötték

– idézte fel V.B.

Ezután előkerült a sokkoló, rajongókat vittek földre és vezettek ki az Arénából. „Engem is be akartak rántani és kivinni, de a barátaim ezt nem engedték, mert féltek, hogy összevernek” – fogalmazott. Elmondása szerint egy kis idő múlva hoztak pár karszalagot, és ezekkel bejutott néhány ember, köztük ő is. A társaságából azonban sokan nem tudtak bemenni a kiemelt állóhelyre, és amikor rákérdeztek erre a biztonsági őröknél, akkor földre vitték őket, fojtogató szorítófogást alkalmaztak, és barátjával együtt kivezették őket a koncertről.

Nem engedtek semerre, nem tudtam bemenni a kabátomért, nem mehettem vissza a koncertre

– fogalmazott.

Hozzátette, szerencsére komoly sérüléseket nem szenvedett. V.B állítása szerint nem ő kezdett balhézni a biztonságiakkal, jó pár percen keresztül csak beszélgetett velük, és kérdéseket tett fel, valtonosok azonban érdemi választ nem adtak nekik. Nem ő volt az egyetlen, aki a biztonságiak viselkedésére panaszkodott, azóta Facebook-csoportokban és a Redditen is beszámoltak hasonlókról. Miután kivezették, látta azt is, hogy több társaságot is kivezettek a koncertről, szerinte indokolatlanul.

Ezután rendőrt hívtak, a koncert végére oda is értek. Meghallgatták őket, majd intézkedés nélkül elmentek. 

Megjegyezte, akkor még nem voltak bizonyítékaik a sokkolásról. Visszatekintve úgy véli, a biztonságiak aránytalanul intézkedtek. Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) alelnöke Híradónknak azt mondta, 

hivatalosan nem is lehetett volna ilyen eszköz a biztonsági szolgálatnál, és kizárt dolognak tartja, hogy a cég tudott erről, és engedélyezte a sokkoló használatát.  

Frissítés: a Papp László Budapest Sportarénát üzemeltető cég később a Blikknek az írta,

az Arénában a személy-és vagyonőrök kizárólag a személy-és vagyonvédelmi törvényben számukra engedélyezett eszközöket használhatják feladatuk elvégzése során. Amennyiben az abban foglaltaktól eltérő eszköz használata a konkrét esetben bebizonyosodik, úgy az azt használó személy többet nem dolgozhat az Arénában.

Hozzátették, további részletekkel a vizsgálat lezárásáig nem tudnak szolgálni. „Az érvényes kiemelt állóhellyel rendelkező, de a területre nem bejutó vendégeinktől ezúton is szíves elnézést kérünk” – közölték. 

Felkereste őket Krúbi menedzsere

V.B. állítása szerint azóta megkereste Krúbi menedzsere, aki azt mondta neki, hogy ők nem tehetnek a történtekről, miután szerződést kötött velük az Aréna, hogy a rendezvény biztosítását és a jegykezelést csak a valtonosok intézhetik. Híradónknak a Valton Sec Zrt. telefonon azt mondta, hogy kérdéseinket írásban küldjük el nekik, de az általuk megadott e-mail cím nem érvényes. 

Krúbi menedzsmentje azt mondta, megtesznek mindent az ügyben, és megpróbálnak kárpótlást adni nekik.

Hozzátette, a biztonsági szolgálat ezzel szemben nem vette fel velük a kapcsolatot. V.B. egyelőre nem tett feljelentést a rendőrségen, de gondolkozik rajta. 

Krúbi, vagyis polgári nevén Horváth Krisztián első Aréna-fellépése előtt exkluzív interjút adott az RTL-nek, amiben beszélt a legújabb albumáról, a dalaiban megjelenő megosztó témákról és a nagyszabású koncertről, amit szerinte nemcsak neki, de a közönségnek is ki kell majd hevernie.


Nyitókép: YouTube

 

#Belföld#arénakoncert#krúbi#koncert#papp lászló budapest sportaréna#sokkoló#valton-sec zrt.#valton security#biztonsági őr#ma

Címlapról ajánljuk