Belföld

Karácsony Gergely rendszerváltást hirdetett a közösségi közlekedésben

rtl.hurtl.hu

2024. január 30. 12:59

Megállapodtak a kormánnyal és olcsóbb lett a Budapest-bérlet, ettől a budapesti autóforgalom csökkenését is remélik.

Végre új időszámítás kezdődik a közlekedésben, immár a múlté, hogy Budapest és az agglomeráció egészen más közlekedési rendszerben működik – jelentette ki Karácsony Gergely a Városházán tartott sajtótájékoztatón, ahol a kormánnyal kötött megállapodásról számolt be. 

A megállapodás lényege, hogy a BKK összes járatán elfogadják a Pest megyei vármegyebérletet, illetve az országbérletet, a BKK Budapest-bérletét pedig továbbra is lehet használni a MÁV, a Volán és a HÉV járatainak Budapesten belüli szakaszán. Az bevételeken az állam és a főváros az eddigiektől eltérő rendszer szerint osztozik. 

Ezzel együtt csökkentetik a havi bérlet árát, március 1-től a Budapest-bérlet 8950 forintba kerül.

A főpolgármester a kormánnyal folytatott tárgyalásokról elmondta, hogy szerinte nem a kormány, még csak nem is a főváros, hanem az utazók, a Budapesten belül közlekedők és a Budapestre érkezők nyernek az új rendszeren. 

Igazi rendszerváltásnak nevezte a változásokat.

Megismételte, hogy március 1-től a Pest megyei bérlet 9450 forintba, a Budapest-bérlet 8950 kerül. A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet is elfogadja a főváros.

Reményei szerint ezzel csökken az agglomerációból Budapestre beáramló autómennyiség, egyre többen választják majd a közösségi közlekedést, ezáltal nő a fővárosban lakók életminősége.

Elmondta, hogy a lehető legkönnyebb hozzájutás érdekében a főváros és az állami szolgáltatók az összes bérletet árusítani fogják (tehát egymásét is), a szolgáltatók havonta elszámolnak egymással. A felek abban állapodtak meg, hogy az eddigi, számos vitára okot adó költségalapú elszámolás helyett a bevételt és az ahhoz kapcsolódó menetdíjkiegészítést teljesítményarányosan osztják meg.

Reméli, hogy a vidéki nagyvárosok is átveszik az új modellt. Elismerte, hogy mindez a 2023-as évhez képest 4-5 milliárdos bevételcsökkentést jelent a főváros számára, de szerinte ez bőven megéri a budapesti közlekedőket váró előnyök miatt.

Karácsony két kérést intézett a budapestiekhez:

  • Szeretné, hogy a bérleteket  a Budapest Go alkalmazáson keresztül vásárolják, továbbá, hogy a most olcsóbbá vált Budapest-bérletet válasszák. Hozzátette, attól, hogy a bérlet olcsóbb lett, az még nem feltétlenül jelenti a jegybevételek csökkenését.
  • A kormánnyal folytatott tárgyalásokról azt mondta: a politikai látványpékséget nélkülöző tárgyalás áll mögöttük.

A BKK többi termékéről (például a 90 perces és 30 perces jegyről illetve a napi jegyről) elmondta, hogy ezek árai csak lefelé változhatnak és hamarosan pontosítják  a többi díjtermék árát.

Dugódíjat nem terveznek. 

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

#Belföld#karácsony gergely#budapest-bérlet#sajtótájékoztató#vármegye-bérlet

Címlapról ajánljuk