Belföld

Rácz András Szijjártó ukrajnai útjáról: Érdemi előrelépést egy Zelenszkij-Orbán találkozótól lehet várni

Nagy MartinNagy Martin

2024. január 29. 8:49

Rácz András Oroszország-szakértő pozitív fejleményként értékeli, hogy Szijjártó Péter Ukrajnába utazik, hogy találkozzon ukrán kollégájával. Úgy látja, ukrán oldalról komoly szándék van arra, hogy javuljon a két ország viszonya, ám szerinte érdemi előrelépés egy Zelenszkij-Orbán találkozón lehetne.

A háború kitörésé óta Szijjártó Péter gyakorlatilag az egyetlen uniós külügyminiszter, aki még nem járt Ukrajnában. Mindenképp pozitív fejlemény, hogy elmegy és találkozik az ukrán partnerekkel – mondta Rácz András Oroszország-szakértő az rtl.hu-nak, amikor arról kérdeztük, mit vár a magyar külgazdasági és külügyminiszter ukrajnai látogatásától.

Mint arról beszámoltunk, Szijjártó január 29-én találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával Ungváron, hogy előkészítsék a lehetséges Orbán-Zelenszkij csúcstalálkozót. A magyar külügyminiszter már el is utazott a háború sújtotta országba. A találkozó azért is jöhet létre, hogy mindkét fél felkészüljön a februári EU-csúcsra, ahol az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatásról döntenek majd. Orbán Viktor miniszterelnök korábban elfogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívását, de hangsúlyozta: egy ilyen találkozót megfelelő előkészítés nélkül nem érdemes lebonyolítani.

Elég erős a tárgyaló ukrán delegáció, az elnöki adminisztráció vezetője is ott lesz, ez pedig mutatja, hogy ukrán oldalról komoly szándék van arra, hogy előrelépés legyen a magyarokkal fennálló viszonyban

– fogalmazott az rtl.hu-nak a Berlinben működő Német Külpolitikai Társaság (DGAP) kutatója és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója.

Hozzátette, ugyanakkor azt látni kell, hogy a magyar külpolitika stratégiai kérdéseit nem Szijjártó Péter határozza meg, és nem is a Külgazdasági és Külügyminisztérium. „Itt érdemi, stratégiai léptékű előrelépésre egy Zelenszkij-Orbán találkozón kerülhetne sor, ilyen értelemben a két külügyminiszter találkozójának elsősorban ennek az előkészítését kell szolgálnia” – szögezte le Rácz András. Emlékeztetett, ezt a találkozót már jó ideje tervezik a felek – gyakorlatilag azóta, hogy Zelenszkijt 2019-ben megválasztották –, és többször már majdnem összejött, de végül mindig meghiúsult.

Ukrajnából kaphatott halálos fenyegetést Szijjártó

A kormányközeli Index a múlt héten egy, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által lefordított szöveget közölt arról, hogy az ukrajnai magyar képviseletre valaki ukrán nyelven írt fenyegető e-mailt a magyar külügyminiszternek címezve. „Kezdjék el készíteni a koporsót Szijjártónak” – állt a levélben.  

Ha valakit fel akarnak robbantani, azt nem fenyegetik, hanem felrobbantják

– kommentálta a hírt Rácz András.

A szakértő egyébként pozitívként értékeli, hogy a fenyegetés ellenére sem mondták le a külügyminiszter útját. „Valószínűleg a szokásosnál kicsit erősebb személyvédelemmel utazik, de ez normális. Ukrajnában a belbiztonsági szolgálatok nagyon erősek, így megalapozottan lehet abban bízni, hogy az ukrán fél képes garantálni a biztonságát” – tette hozzá.

Mint megírtuk, Szijjártó Péter vasárnap a közösségi oldalán igyekezett megnyugtatni mindenkit, aki aggódott érte a hétfői magyar-ukrán külügyminiszteri találkozó küszöbén. Azt írta, imádkoznak érte ukrajnai útja előtt, így szerinte már biztos, hogy nem lesz semmi baj. Szijjártó hétfő reggel már a Facebookon számolt be arról, hogy úton van Ukrajnába.


Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Belföld#szijjártó péter#ukrajna#orbán viktor#külgazdasági és külügyminisztérium#rácz andrás#orosz-ukrán háború#dmitro kuleba#ma

Címlapról ajánljuk