Külföld

Szijjártó január 29-én találkozik ukrán kollégájával, előkészítik az Orbán-Zelenkszij találkozót

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 11:03

Ungváron lesz a találkozót előkészítő találkozó.

Szijjártó Péter, a magyar külgazdasági és külügyminiszter január 29-én találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával Ungváron, hogy előkészítsék a lehetséges Orbán-Zelenszkij csúcstalálkozót, írja az ATV.

A találkozó azért is jöhet létre, hogy mindkét fél felkészüljön a februári EU-csúcsra, ahol Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatásról döntenek.

Orbán Viktor korábban elfogadta Zelenszkij meghívását, de hangsúlyozta, hogy egy ilyen találkozót megfelelő előkészítés nélkül nem érdemes lebonyolítani.

Korábban Szijjártó az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy „attól tart, hogyha ma találkozna mindenfajta előkészítés nélkül a magyar miniszterelnök az ukrán elnökkel, annak a találkozónak nem lenne eredménye”.

Egész egyszerűen azért nem lenne eredménye, mert azok az ukrán döntések, az az ukrán magatartás, amelyet az elmúlt időszakban látunk, az nem abba az irányba mutat, hogy egy ilyen találkozón megnyugtató eredmény született. Tehát mi szívesen állunk természetesen a magas szintű magyar-ukrán párbeszéd előtt, amennyiben az megfelelő módon elő van készítve

– tette hozzá a külügyminiszter.

Nyitókép: RTL Híradó

#Külföld#dmitrij kuleba#orbán viktor#Volodimir Zelenszkij#szijjártó péter

Címlapról ajánljuk